Vremea călduroasă din această perioadă pune în pericol producţia agricolă de anul viitor
Temperaturile nefiresc de ridicate pentru luna noiembrie au dat natura peste cap. În livezi, pomii au început să înmugurească, un proces care se întâmplă, în mod normal, la finalul lunii martie.
Temperaturile nefiresc de ridicate pentru luna noiembrie au dat natura peste cap. În livezi, pomii au început să înmugurească, un proces care se întâmplă, în mod normal, la finalul lunii martie. Agricultorii spun că peste 70 la sută din producţia de anul viitor este în pericol. Mugurii care au ieşit acum vor fi distruşi peste iarnă. Meteorologii tocmai au anunţat că valul de căldură va persista încă două săptămâni.
Cu maxime care ajung şi la 25 de grade la mijlocul lunii noiembrie, pomii din livezile dobrogene se comportă ca în plină primăvară. Au înmugurit cu cinci luni mai devreme.
Încă de când intrăm în livadă ne dăm seama că aici este vorba despre o problemă. Deşi suntem în luna noiembrie, încă vedem că în pomii fructiferi sunt frunze. Asta înseamnă pagube, iar horticultorii se tem de ce este mai rău.
- Vremea în Bucureşti până sâmbătă după-amiază. Maximele vor ajunge la 19 grade și temporar va ploua
- Vremea se răceşte brusc: ploile se transformă în lapoviță și ninsoare. Prognoză specială pentru Bucureşti
- Avertizările de vreme rea, prelungite de meteorologi până marţi. Se anunţă cantităţi de apă însemnate,...
- Turiştii iau cu asalt litoralul în weekend. Preţurile pregătite de hotelieri pentru prima plajă din martie
- "A îngheţat caisul". Dezastru pentru recolta de primăvară, după schimbările de vreme din primele luni
În mod normal, bruma de noiembrie ar fi trebuit să lase pomii fără frunze. Doar că am avut parte de vreme călduroasă. Iar acum, frunzele hrănesc pomii prin fotosinteză. Pentru caişi, piersici şi migdali este un semnal că a venit primăvara.
Vremea de toamnă a venit doar în vestul Europei. În România, un val de aer cald va continua să aducă temperaturi maxime de până la 24 de grade tot restul săptămânii.
Pe lângă vremea caldă, anormală pentru această perioadă, agricultorii trebuie să facă faţă şi secetei.
Rapiţa, în special, este afectată, iar plantele care nu au fost irigate sunt mult mai slab dezvoltate decât ar trebui.
În schimb, pe câmp, grăunţele de grâu rămase după recoltare au încolţit din nou. Valul de căldură din noiembrie vine după o lună octombrie considerată de meteorologi drept cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰