Vremea bună a grăbit culesul strugurilor în Vrancea. Producţia este foarte mare, dar mâna de lucru este puţină şi scumpă
Podgorenii din Vrancea cu un ochi râd, iar cu altul plâng. Au o producţie foarte mare, dar mâna de lucru este din ce în ce mai puţină şi mai scumpă.
Podgorenii din Vrancea cu un ochi râd, iar cu altul plâng. Au o producţie foarte mare, dar mâna de lucru este din ce în ce mai puţină şi mai scumpă. Pe lângă asta, dacă la început de septembrie, viticultorii îşi vindeau marfa cu un leu şi jumătate kilogramul, în momentul de faţă îl dau la jumătate de preţ.
În Podgoria Panciu culesul este abia la jumătate şi oamenii nu ştiu unde îşi vor putea vinde recolta sau depozita mustul. Singurul procesator care mai cumpăra struguri a coborât preţul la 70 de bani pe kilogram.
Astfel că dacă anul trecut un muncitor primea 60-70 de lei pe zi, în acest sezon preţul aproape că s-a dublat. Domnul Vrînceanu este viticultor şi lucrează o suprafaţă de aproape 50 de hectare de vie nouă. Cu bani europeni, a cumpărat din strănătate tot felul de soiuri de viţă de vie. Recunoaşte, însă, că nu sunt la fel de roditoare ca cele din ţara noastră.
Cunoscătorii ştiu, totuşi,că nu doar soiul de viţă de vie contează pentru ca podgoria să aducă profit.
Cei care vor să se orienteze către acest domeniu trebuie să îndeplinească şi anumite condiţii.
Până una alta, cei care au producţie de struguri pe stoc se chinuie să o vândă prin ţară. Lucrările la un hectar de vie costă în jur de 13.000 de lei, iar agricultorii abia au luat pe struguri 6.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰