Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de tone de fructe de padure vor fi adunate in Harghita

Zeci de tone de fructe de padure si ciuperci sunt adunate in fiecare an din padurile din Harghita. Dar nu ajung la noi pe mese, ci in alte tari din Uniunea Europeana

de Redactia Observator

la 17.07.2013 , 16:51

Strainii le prefera pentru ca, spun specialistii, zmeura si afinele de la noi sunt naturale si ecologice. Iar substantele active sunt mult mai putine decat la cele cultivate pe plantatii artificiale. Asa ca afacerea este din ce in ce mai prospera. "Sunt oameni, din asta traiesc aici. Se duc dimineata la 4:00, deja sunt in padure, asteapta sa se lumineze acolo, pe la 10:00 - 11:00 predau marfa".

Supravietuiesc asa in fiecare an, vara de vara. Sunt culegatorii si nu sunt deloc putini. Isi platesc singuri transportul si mancarea, dar se multumesc si cu atat. Castigul din sezonul ciupercilor sau a fructelor de padure il impart pentru tot anul. "Pretul lor depinde. Deci se schimba in fiecare z6i. Astazi este sapte lei, alaltaieri a fost 10 lei", spune Kinga Miklos, colector.

La urmatorul nivel al afacerii, insa, la Sectia de Prelucrare a Produselor Padurii de la Zetea, acolo unde sunt sortate si apoi congelate, preturile sunt aproape duble. "Kilogramul la vreo 3,5 euro kilogramul. In tara nu prea vindem, numai pentru export". Pentru ca strainii par sa aprecieze mai mult recoltele de la noi. Fructele de padure sunt din zone aflate la cel putin 50 de kilometri de unitati poluante. "Trimitem in Ungaria, trimitem in Spania, Italia chiar si in Germania. In Spania am trimis 18 tone, de exemplu, de afine. In Ungaria am trimis tot cateva tone de zmeura", explica Zoltan Kovacs, administrator Sectia de Prelcrare a Produselor Padurii de la Zetea.

Vezi și

Dar mai sunt si firmele private care colecteaza de pe suprafetele administrate de ocoalele silvice. "Lucram pe un teritoriu foarte mare. Este nevoie de un parteneriat foarte bine inchegat in partea de colectare, transport, procesare, depozitare si vanzare", a declarat Istvan Mar, presedintele asociatiei Pomicultorilor si Prelucratorilor de Fructe din Odorheiu Secuiesc.

Pe langa structura parteneriatelor sau culegatori, conteaza si. starea vremii. Anul acesta pare unul favorabil pentru fiecare veriga din afacere. Productia de fructe de padure este bogata.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Zeci de tone de fructe de padure vor fi adunate in Harghita