Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ziua persoanelor cu sindrom Down, marcată printr-un flashmob în zeci de oraşe din Europa

Ziua Internaţională a persoanelor cu Sindrom Down a fost marcată ieri în zeci de oraşe din Europa. Apropiaţii celor care s-au născut cu această afecţiune au vrut să atragă atenţia printr-un flashmob, că persoanele cu Sindrom Down se pot integra în societate la fel de bine ca ceilalţi şi pot duce o viata normală. Peste tot în Europa s-a dansat pe melodia cântăreţei Kimberose "Back on my Feet".

de Alex Prunean

la 22.03.2022 , 08:37

A fost momentul în care peste 100 de dansatori din Cluj-Napoca, alături de apropiaţi ai persoanelor diagnosticate cu sindrom down au vrut să atraga atenţia asupra potenţialului pe care îl au cei cu această afecţiune, prin dans. Au purtat şosete desperecheate, pentru că la microscop, cromozomii arată ca niște șosete colorate, iar cei cu Sindrom Down, au un cromozom în plus. "În primul rând e reticenţa societăţii, pentru că încă nu se cunoaşte foarte bine ce înseamnă Sindromul Down şi cu ce se confruntă şi ce înseamnaă Sindromul Down. De ce 21 a treia? Pentru că ei au al 21-lea cromozom de trei ori. Şi atunci s-a ales această zi", a declarat Iulia Rus - organizator.

Ziua persoanelor cu sindrom Down a fost marcată şi pe alte continente

Melodia pe care au dansat cei prezenti nu a fost aleasa intamplator: persoanele cu sindrom down chiar pot fi pe propriile picioare si de pot descurca pe cont propriu. Este si cazul lui Mihai, care de aproape un an lucreaza la o cafenea sociala din Cluj-Napoca. Hobby-urile lor nu sunt cu nimic diferite fata de ale celorlalte persoane, iar cei din Cluj pot chiar urma cursuri de dans. "E o plăcere să lucrezi cu copii cu sindrom down. Probabil alţii ar refuza pentru că nu exită o metodologie fixă în România, care să te înveţe cum să predai dans persoanelor cu dizabilităţi", a declarat Daiana Jelescu  - instructor dans.

Vezi și

Astfel de evenimente au mai fost organizate ieri, în România, în București, Craiova, Oradea, Constanța sau Iași, dar şi în zeci de oraşe europene, sub genericul "Europa pentru Trisomie", acesta fiind un alt nume al sindromului Down. La Paris, flash-mobul a avut loc în piaţa din faţa bisericii Saint-Sulpice. Iar în Irlanda, decorul evenimentului a fost un străvechi castel în ruină. Impresionantă a fost manifestarea din piaţa Trafalgar de la Londra, la care au luat parte zeci de persoane de toate vârstele, atât suferinzi de trisomie, cât şi rude şi prieteni ai lor. Aici, în locul cântecului semnat de Kimberose s-a ales o melodie mai populară - Macarena.

Ziua persoanelor cu sindrom Down a fost marcată şi pe alte continente. Cei ce nu au putut lua parte la un flash mob au avut totuşi grijă să poarte şosete desperecheate şi să arate acest lucru prin imagini postate pe reţelele sociale. Ei s-au pronunţat astfel pentru o societate inclusivă în care fiecare persoană, oricare ar fi particularităţile sale, să poată trăi ca un cetăţean cu drepturi depline.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ziua persoanelor cu sindrom Down, marcată printr-un flashmob în zeci de oraşe din Europa