Video Copiii români, campioni de unii singuri. Medalii pe bandă rulantă la un sport olimpic, fără spaţii de antrenament sau bani pentru competiţii
Skateboardingul nu mai este doar o pasiune, ci a intrat în rândul sporturilor olimpice. Chiar şi în ţara noastră, din luna aprilie.însă cei care iubesc "datul cu placa" au furat de mult startul şi au adus acasă deja un braţ de medalii. Iar performanţele lor sunt cu atât mai impresionante cu cât tinerii skateri români le-au obţinut fără susţinere din partea statului, spaţii de antrenamente sau bani pentru competiţii.
Două locuri din cele trei de pe podium. Românii au triumfat la cel mai recent concurs de skateboarding din Franţa. Daniel Popescu şi Rhiana Grigore au adus acasă aurul şi bronzul.
Reporter: De cât timp te antrenezi ca să ajungi campion european, cât te-ai antrenat?
Rhiana Grigore, skater: 3 ani şi ceva, cred că fac 4 în septembrie.
Nu este însă uşor, mai ales că tinerii campioni nici nu prea au unde să se antreneze.
- Concurs sportiv pentru copiii de toate vârstele în parcul central din Bistrița
- Povestea incredibilă a lui Patric Iluţ. The Flying boy este vicecampion mondial la numai 12 ani
- AFC Hermannstadt - Rapid Bucureşti în prima semifinală a Cupei României. Când se joacă penultimul act al...
- Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei se vede duminică, de la 8.00, ȋn direct pe Antena 3 CNN şi live în AntenaPLAY
- Clasament play-out Superliga de fotbal, după Gloria Buzău - Oţelul Galaţi 0-2
Rhiana Grigore, skater: Un skatepark ne-ar fi trebuit. Cred că ne-am fi extins mai mult, dacă am fi avut, s-ar fi strâns mai multă lume.
Marius Virgil Constantin, skater: Ne aflăm în Slatina, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, pe acestă suprafaţă, nu ştiu, undeva la 100 mp este singura zonă unde ne putem da în Slatina. Să ne antrenăm pentru campionate internaţionale. Asta este toată lumea noastră.
Românii, premiaţi în lume la skateboarding
Acolo se antrenează şi Marius, dublu campion european şi vicecampion mondial la freestyle skateboarding, care a devenit şi antrenor pentru tinerii care se adună în jurul lui.
Marius Virgil Constantin, skater: România, din punctul meu de vedere, este a patra ţară ca şi creştere în freestyle skateboarding, în această disciplină. America este pe primul loc, Japonia este pe locul doi, Brazilia este pe locul trei, cu siguranţă, şi hop, apare România. Pentru că avem foarte, foarte mulţi copii, tineret care se apucă.
Şi asta o demonstrează şi Ianis, care la 6 ani ştie exact unde vrea să ajungă.
Reporter: De ce te-ai urcat pe placă, l-ai văzut pe Marius aici şi ţi-a plăcut, vrei să ajungi ca el?
Ianis, skater: Da
Reporter: Vrei să ajungi ca el sau mai sus?
Ianis, skater: Mai sus!
Tinerii sportivi abia au bani pentru deplasări la concursuri internaţionale.
Marius Virgil Constantin, skater: Ne strângem două, trei, patru maşini cât este nevoie, punem câte o sută, o sută şi ceva de euro la benzină, motorină şi ne ducem direct către aceste concursuri. Mai avem câte 50-100 de euro de buzunar, stăm fie la cort, fie unde putem, să fie cât mai buget friendly.
Skateboardingul este sport olimpic încă din 2016, iar recent a fost recunoscut oficial ca ramură sportivă în România. Aşa că de acum statul ar putea începe se investească în baze de pregătire şi să ofere sprijin sportivilor pentru participare la concursuri. Pentru a se înfiinţa o Federaţie este nevoie însă de cel puţin 10 cluburi sportive de profil care să activeze minimum trei ani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰