Antena Meniu Search
x

Ceasul scos la vânzare al unei victime de pe Titanic dezvăluie povestea tragică a proprietarului

Un ceas de buzunar care a aparținut unei victime de pe Titanic a fost scos la licitație de către familia care l-a păstrat mai bine de 100 de ani. Scoaterea sa la vânzare aduce la iveală și povestea tragică a proprietarului.

Un ceas de buzunar care a aparținut unei victime de pe Titanic a fost scos la licitație de către familia care l-a păstrat mai bine de 100 de ani. Scoaterea sa la vânzare aduce la iveală și povestea tragică a proprietarului.

Ceasul de buzunar a aparținut lui Cenai Kantor, un tânăr rus de 36 de ani, fost furier, care spera să-și înceapă o nouă viață în America. În aprilie 1912, s-a urcat la bordul Titanicului, alături de soția sa, pentru a ajunge la New York.

Ceasul, gravat cu imaginea lui Moise

Ceasul de buzunar e de producție elvețiană. Este o adevărată bijuterie, care are un diametru de 7,6 centimetri. Pe cadran, orele sunt indicate cu litere ebraice.

Fațada ceasului are 7,6 centimetri în diametru
Capacul din spate al ceasului, gravat cu imaginea lui Moise

Pe capacul din spate are o gravură, care-l reprezintă pe Moise ținând în mână tăblițele cu cele 10 porunci. Tragedia de pe Titanic, dar și timpul și-au spus cuvântul. Ceasul prezintă urme de rugină și s-a decolorat în urma căderii în Atlantic.

Povestea tragică a proprietarului ceasului

Cemai Kantor și soția sa, Miriam, s-au urcat în Southhampton la bordul Titanicului cu biletul numărul 244 367, pe care au plătit 26 de lire sterline.

Cuplul a avut loc la clasa a doua pe bordul vasului, alături de alți 283 de pasageri. Pe 15 aprilie, Titanicul, pe atunci cea mai mare navă de pasageri din lume, a lovit la primele ore ale dimineții, un iceberg, în timpul călătoriei spre America.

Cenai a reușit să își urce soția pe barca de salvare numărul 12, care, practic, a fost ultima ambarcațiune. 30 de persoane au fost urcate la bord, însă, pentru că regulile de salvare dădeau prioritate femeilor și copiilor, tânărul a rămas la bordul Titanicului. În barcă au mai urcat, pe lângă cei 30 de pasageri, încă 30, dar nu a fost loc și pentru fostul furier.

Soția lui, Miriam, a reușit să ajungă în siguranță, după ora 8 dimineața, la bordul navei RMS Carpathia, prima care a intervenit în operațiunea de salvare.

Recuperat la 8 zile după scufundarea Titanicului

Opt zile mai târziu, o altă navă, CS Mackay-Bennet, a venit în zonă pentru a recupera victimele scufundării Titanicului.

Atunci, din apa înghețată a fost scos și Cenai Kantor. Trupul său neînsuflețit a fost denumit ”cadavrul numărul 283”.

La New York, trupul imigrantului rus a fost idendificat și trimis soției. Miriam a primit atunci și lucrurile care i-au aparținut lui Cenai: haine, pașaportul rusesc, un caiet de notițe, bani de proveniență rusă, germană și britanică, portofelul și ceasul de buzunar.

Mecanismul ceasului a ruginit în urma scufundării Titanicului

Cenai Kantor a fost înmormântat în Cimitirul Muntele Sion din Queens, New York. Ceasul său a fost păstrat vreme de 100 de ani de familie. Acum, a fost scos la licitație, iar ceasul e așteptat să fie vândut cu peste 17 mii de Euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiinta » Ceasul scos la vânzare al unei victime de pe Titanic dezvăluie povestea tragică a proprietarului