Antena Meniu Search
x

Un asteroid mai puternic decât o armă nucleară se apropie de Pământ la sfârșitul lunii decembrie 2021

Un asteroid de dimensiunile Monumentului lui George Washington se îndreaptă spre Pământ la sfârșitul lunii decembrie. Numit "2018 AH", acest asteroid are 190 de metri lățime și urmează să treacă pe lângă Pământ pe 27 decembrie. Dacă ar exista un impact, efectul ar fi mai devastator decât în cazul unei arme nuclare.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 12:41

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Este puțin probabil ca asteroidul să lovească planeta noastră, totuși, se estimează că va trece pe lângă Pământ la o distanță de 4,5 milioane de kilometri. Pentru comparație, distanța dintre Pământ și Lună este de aproximativ 384.000 km, scrie Jerusalem Post

Asteroidul 2018 AH a mai trecut pe Pământ, și la o distanță mult mai apropiată. În 2018, a trecut pe lângă Terra la o distanță de 296.758 km, trei sferturi din distanța de la Pământ la Lună, dar nu a fost observat de cercetătorii NASA.

Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul 2018 AH ar lovi Pământul?

Este greu de estimat nivelul distrugerilor dacă un asteroid ar lovi Pământul deoarece dimensiunile acestora variază. 

Pe acelaşi subiect

Ultimul impact cu un asteroid de mari dimensiuni a fost, în 1908, deasupra zonei Tunguska din Rusia. Se estimează că acest asteroid ar fi avut aproximativ aceeași dimensiune ca 2018 AH, sau chiar mai mic.

Când asteroidul a explodat în aer, a provocat distrugeri pe o suprafață de mii de kilometri, ceea ce l-ar face de aproximativ 800 de ori mai puternic decât „Little Boy”, bomba atomică detonată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial peste Hiroshima și de 600 de ori mai puternic decât „Fat Man”, bomba detonată peste Nagasaki trei zile mai târziu. Un raport al guvernului SUA la acea vreme a arătat că Hiroshima a făcut 135.000 de victime, iar Nagasaki 64.000 de victime.

Numărul morților în urma "fenomenului Tunguska" a fost totuși redus, zona fiind nepopulată. Însă pagubele materiale au fost semnificative: 80 de milioane de copaci au fost distruși, vânturi cu rafale puternice care s-au resimțit până în Statele Unite și Indonezia. 

Un martor care se afla la o distanță de 65 de kilometri de locul impactului povestește că „cerul parcă s-a despicat și o flacără a apărut deasupra pădurii. În acel moment, aerul a devenit atât de fierbinte încât nu am mai putut suporta. Parcă îmi luase foc cămașa. Din partea de nord simțeam o căldură puternică. Am vrut să-mi smulg cămașa de pe mine și să o arunc jos. Dintr-odară, cerul s-a întunecat și s-a auzit o bubuitură puternică, iar suflul m-a aruncat la câțiva metri. Mi-am pierdut cunoștința pentru o clipă. Întreg pământul s-a cutremurat".

Dacă 2018 AH ar lovi planeta, efectele ar putea fi similare. Potrivit NASA, orice asteroid de 140 de metri în diametru sau mai mare ar putea avea un impact potențial catastrofal dacă ar lovi Pământul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiinta » Un asteroid mai puternic decât o armă nucleară se apropie de Pământ la sfârșitul lunii decembrie 2021