Inteligența artificială pentru generațiile de dinaintea Internetului
O primă contribuție a inteligenței artificiale urmărește chiar procesul de înaintare în vârstă, cercetătorii încercând să înțeleagă îmbătrânirea în sine și identificarea mijloacelor de a încetini acest proces.
În ce măsură ajută tehnologia de vârf persoanele care au trăit cea mai mare parte a vieții fără Internet?
O primă contribuție a inteligenței artificiale urmărește chiar procesul de înaintare în vârstă, cercetătorii încercând să înțeleagă îmbătrânirea în sine și identificarea mijloacelor de a încetini acest proces.
Astfel, compania Calico folosește înalta tehnologie pentru a studia mecanismul biologic al îmbătrânirii, în condițiile în care, din anul 2000 până în 2050, se estimează că populația globului de 60 de ani sau peste această vârstă va ajunge de la 605 milioane la două miliarde (în procente, de la 12% la 22%). Alte companii, precum Insilico Medicine, apelează la „AI” pentru a produce medicamente care să eradicheze bolile aferente înaintării în vârstă, în timp ce Nuritas analizează peptidele din hrana care poate încetini îmbătrânirea.
Conform experților, serviciile pentru persoane în vârstă oferite de inteligența artificială sunt considerabil mai scăzute decât cele destinate publicului larg, dar există o tendință ascendentă, în condițiile în care utilizatorii de vârsta a treia sunt mai numeroși ca oricând.
Aplicațiile pentru seniori, din ce în ce mai populare și în România
„Inclusiv pe Google sunt doar câteva aplicații pentru seniori. Aceștia vor reprezenta în Germania 60% din totalul cumpărătorilor pentru că sunt oameni cu foarte mulți bani. Clujul are servicii mai bune în sănătate decât în alte părți – chiar dacă ne tot plângem de sistem – deci trebuie să facem proiecte de tehnologie în domeniu, o colaborare cu Spitalul de Recuperare, de exemplu - să punem la punct turismul medical, city break-urile”, precizează Daniel Metz, CEO al NTT DATA România.
Aplicație pentru pensie
În România, pe lângă serviciile medicale realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, există chiar și o aplicație care te ghidează în privința momentului în care vei ajunge la pensie. Astfel, Casa Naţională de Pensii Publice a lansat, recent, o aplicație care ajută la aflarea vârstei de pensionare la termen sau anticipată.
Aplicații pentru sănătate
Într-un top 2019 al serviciilor pentru persoane de vârsta a treia, la nivel mondial, se remarcă „AI chatbots”, care ajută persoanele în etate să-și ia medicația la timp, să respecte programările la doctor și chiar să se integreze social, utilizatorii fiind informați despre evenimentele accesibile din perimetrul domiciliului lor. Există și așa-numiții roboți sociali, care le țin companie persoanelor singure, după cum au apărut și sistemele dotate cu senzori care trimit semnale externe când persoana monitorizată a căzut sau a suferit un accident domestic minor.
...și multe alte asemenea
Aplicațiile care vin în ajutorul persoanelor în etate sunt disponibile într-o gamă din ce în ce mai largă, de la sfera timpului liber - WordBrain ține mintea ocupată utilizatorilor, care dezleagă integrame virtuale - până la cele de utilitate imediată într-un cămin: Find My Phone - care îți găsește telefonul rătăcit, Be My Eyes - iluminează și mărește textele din ziare ori meniurile de restaurant, Tapestry - o rețea de socializare asemănătoare Facebook-ului, dar fără spam-uri și reclame.
Sursă foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰