Video Robotica românească formează inginerii de mâine. Povestea unor adolescenţi care s-au dedicat, trup şi suflet, construcţiei de roboţi
Generaţia Roboţilor programează viitorul României. Sunt tot mai mulţi adolescenţi pasionaţi de robotică şi tot mai complexe maşinăriile create de ei. Cunoaştem astăzi două echipe de elevi care îşi petrec serile şi vacanţele construind roboţi-ingineri.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Speră ca într-o zi ideile lor să schimbe lumea în care trăim, dar până atunci au nevoie de ajutor ca să le pună în practică. Haideţi să le spunem: Ajut Eu.
Maniacii roţilor dinţate
Alex Olăreanu, liderul echipei: "GEARMANIACS înseamnă într-un fel maniacii roţilor dințate. Da, ne plac rotile dinţate, intr-adevar, cred ca sunt reprezentative pentru robotica si pentru sistemele pe care le construim"
Ecaterina Boboc, marketing: "Venim de la liceul Brukental din Sibiu, iar anul acesta va fi a treia participare a noastra la FIRST TECH CHALLANGE"
Când ei se nășteau, adolescenții de atunci abia începeau să viseze la roboți. Astăzi, Alex şi prietenii lui au unul în față – făcut chiar de mâinile lor. E un mecanism programat să construiască clădiri în miniatură. Poate pare puțin, dar într-o zi generațiile viitoare de roboți-ingineri vor construi lumea. Iar copiii de azi vor fi cei care au pus primele cărămizi.
Robotica, o pasiune de echipă
Alex Olăreanu, liderul echipei: "prima oara am vazut roboti de genul asta la colegii nostri de la Lazar, m-a prins si am zis de ce nu avem si noi robotica la liceu, am vb cu profa de info, prieteni interesati si am infiintat echipa"
La noul opțional de robotică, brusc matematica și informatica au devenit palpabile, odată cu primul robot pe care l-au construit. Astăzi, doi ani mai târziu, în echipa lor sunt 22 de tineri talentați care fac totul - de la programare, hardware și software, până la marketing și documentație.
Totul se analizează în cel mai mic detaliu
Popa Radu, hardware si proiectare: "Eu ma ocup cu planuirea si proiectarea si constructia fizica a robotului, cu asamblarea lui si cu proiectarea 3D"
Bogdan Opreşiu, programare: "Pe baza la senzorii și la camera din robot, putem să determinăm cum se mișcă autonom pe teren"
Opreşiu Ioana, marketing: "Eu fac parte din echipa de marketing, impreuna ne gandim la evenimente pe care le putem organiza, cautam sponsori, modalitati de a promova echipa.
Ana Maria Dumitrescu, documentatie: "Noi am contactat mai multe firme locale si multinationale, o parte din ele au acceptat sa ne sustina cate putin"
Robotul care le-a adus premiul
Șapte luni le-a luat să construiască, anul trecut, robotul care le-a adus premiul I la cel mai important concurs din țară. Anul acesta, vor să participle din nou la First Tech Challenge, cu un nou robot, pentru care au nevoie de ajutor, să-și poată cumpăra componentele.
Alex Olăreanu, liderul echipei: "E important ca oamenii sa ne sustina in acest proiect pentru ca incercam sa facem un robot pentru competitie, dar incercam sa schimbam modul in care se face scoala"
Robotica formează inginerii de mâine, spun ei. Iar progresul începe din liceu. Și nu sunt singurii care se străduiesc de la un an la altul să facă un pas către viitor în tehnologie.
- Ce înseamnă robotica pentru voi?
- Pasiune, creativitate, dedicare, asumare, reponsabilitate, perseverenta, colaborare, ambitie.
Competiţie cu cele mai mari echipe de robotică din lume
Ei sunt Titans. Echipa de la Colegiul Național Gheroghe Lazăr din Capitală, care a inspirat echipa de la Sibiu. De patru ani, Matei, Alex, Marius, Tibi, Vlad, Andreea, Irina, Andreas si Francisc au același vis. Să se lupte cu cele mai mari echipe de robotică din întreaga lume la competițiile internaționale.
Tibi "Robotul care reuşeşte să construiasca cel mai mare turn, in general castiga. Cam asta este sarcina principala a lui. Precum puteti vedea, robotul se extinde la o inalime destul de mare"
Vlad: "Se numeste miscarea gravitationala. Anul acesta robotul trebuie sa lanseze anumite discuri, pe un punct precis, are nevoie de o viteza extrem de bine calculata.
Alex: "Odata ce cadem de accord asupra designului, incepem proiectarea 3d"
Comunitatea pasionaţilor de robotică este în creştere
Generația roboților e din ce în ce mai numeroasă în România. Și e formată din tineri talentați la informatică, fizică sau matematică, ori pasionați de istorie și științe care vor să puna umărul la viitorul tehnologiei în lume. Herotech, echipa susținută de Campania AJUTEU anul trecut, s-a calificat la Olimpiada Geniilor din Statele Unite, după etapa națională de la concursul de robotică First Tech Challenge. Și chiar dacă nu se cunosc între ei, vor să întoarcă ajutorul către echipe ca Titas și Gearmaniacs. Doar așa comunitatea va crește în țara noastră.
Daniel: "Indiferent ca vorbim de echipa noastra sau de alte echipe de robotica, ar trebui sa fim sustinuti pentru ca noi aducem tehnologia de maine, suntem mereu cu un pas inaintea societății"
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰