Video "A picat tot. Camerele, acoperişul, tot". Vremea la extreme a măturat localităţi întregi din ţară. Oamenii au rămas cu pagube uriaşe într-o clipă
Vremea extremă a întors ţara cu susul în jos în ultimele două zile. De la Vest la Est, localităţi întregi au fost măturate de vijelii şi mitraliate de grindină. Puhoaiele au inundat străzile şi le-au transformat în râuri, iar bucăţile de gheaţă au devenit adevărate proiectile. Specialiştii spun că trebuie să fim pregătiţi şi pentru alte furtuni violente pe timpul verii.
Vremea rea a continuat şi ieri în estul ţării. La Negrileşti, în judeţul Galaţi, o ploaie torenţială a transformat drumurile în râuri.
Inundaţii au fost şi în Tulcea, unde precipitaţiile au fost de până la 30 de litri pe metru pătrat. La intrarea într-un parc din oraş, scările au arătat ca o cascadă.
Vremea la extreme a măturat localităţi întregi din ţară
Iar pe drumul care face legătura între municipiul Tulcea și comuna Mihail Kogălniceanu s-a circulat cu dificultate.
- Bucureştiul, lovit de cea mai puternică furtună din ultima jumătate de secol. În 15 minute, grindina a înfundat...
- Urmările furtunii de cod roşu din Capitală: Peste 100 de copaci căzuţi şi aproape 100 de maşini distruse....
- Peste jumătate de ţară intră în cod galben de ploi torenţiale de la ora 12. Sunt vizate 24 de judeţe şi Capitala
- Vremea 17 iunie - 15 iulie. România intră sub un nou val de caniculă cu temperaturi resimțite spre 40 de grade
În cealaltă partea a ţării, furtuna torențială de acum două nopţi a afectat grav comuna Voicești din judeţul Vâlcea, unde primăria a fost distrusă în mare parte. Acoperişul a zburat, tavanele au căzut, iar multe bunuri, împreună cu arhive şi documente abia au fost salvate.
În judeţul Caraş-Severin, bucăţile mari de gheaţă au spart geamurile caselor, au distrus maşinile şi au ciuruit faţadele clădirilor.
Natura a dat o reprezentaţie de zile mari. La Coronini, în Caraş Severin, casa de cultură este efectiv bombardată. De altfel, 80 % dintre imobilele din comună arată aşa sau chiar mai rău. După potop, oamenii şi-au numărat, neputincioşi, pagubele.
"Parbrizul spart, tabla e destul de găurită. Şi casa, după cum se poate vedea, faţada, geamurile, sunt distruse. Ca după război", "A picat tot. Camerele, acoperisul, tot", spun localnicii.
Cel mai bine, dimensiunea bucăţilor de gheaţă, căzute din cer, se vede aici. Atât de mare au fost, ne spuneau oamenii - practic, cât palma mea.
Prăpăd a fost şi în Drobeta-Turnu Severin. Acoperişul liceului de Artă a fost luat de vânt şi aruncat într-o curte de peste drum.
Iar livezile şi grădinile n-au avut nicio şansă. "Ce a rămas în pom arată aşa. Dacă cineva îmi spune că mai avem ce recolta..nimic. Totul distrus", spune un agricultor.
La Cluj, oamenii s-au temut că vor fi luaţi de viituri. "Stăteam, mă uitam la televizor şi am auzit dintr-o dată bubuitură. M-am uitat pe geam, am văzut că a venit dealul", spune un localnic.
Vijeliile au distrus sute de maşini şi case peste tot în ţară. Cei care au încheiat o asigurare pot fi despăgubiţi. "Calea cea mai simplă e să avizezi instituţiile abilitate - pompieri, Primărie, obţii un document şi mergi catre asiguratorul CASCO", spune Marius Constantinescu - senior broker.
Meteorologii ne avertizează că va trebui să ne pregătim pentru o vară furtunoasă, cu fenomene extreme: caniculă şi ploi cu piatră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰