Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul polar închide drumuri şi şcoli. De azi, frigul se intensifică, iar temperaturile vor fi sub pragul îngheţului inclusiv pe timpul zilei, în aproape toată ţara

Ciclonul polar care a adus minus 42 de grade Celsius în nordul Europei face necazuri şi în România. Drumuri blocate de zăpezi, şcoli închise şi zboruri anulate este bilanţul. În judeţul Iaşi, astăzi, nu se fac cursuri în nicio unitate de învăţământ. Vântul a atins aproape 100 de kilometri pe oră, iar temperaturile au coborât până la minus 20 de grade Celsius. Avertizarea de cod galben de viscol şi ninsori din cele 14 judeţe din estul ţării expiră în această dimineaţă la ora 10:00.

de Redactia Observator

la 09.01.2024, 08:28

Vezi și

După doar o zi de studiu, elevii din judeţul Iaşi rămân astăzi acasă. Autorităţile au hotărât să închidă şcolile din cauza nămeţilor. Vremea rea a închis sectoare întregi de drum din judeţul Iaşi, iar multe maşini au rămas împotmolite între Glăvăneşti şi Rediu.

Zona Târgu Cucu din municipiul Iaşi a fost complet paralizată, iar zăpada depusă pe carosabil a îngreunat chiar şi intervenţia pompierilor. Din cauza vremii traficul feroviar a fost oprit în staţia Mărăşeşti, iar mai multe trenuri au înregistrat întârzieri pe anumite porţiuni.

Furtuna de zăpadă a dat peste cap şi traficul aerian

Probleme sunt şi în judeţul Neamţ, unde cursurile de la şase şcoli au fost suspendate din cauza viscolului puternic. Furtuna de zăpadă a dat peste cap şi traficul aerian. Două avioane cu aproape 400 de oameni la bord au fost redirecţionate de la Iaşi la Suceava.

Pe acelaşi subiect

Nouă zboruri au fost anulate la Iaşi şi Bucureşti. 

Din cauza vremii extreme, în comuna Vutcani, din judeţul Vaslui, o gravidă a aşteptat patru ore, în travaliu, ca o ambulanţă să ajungă la ea.

Daniel Ungureanu, SAJ Vaslui: O gravidă în vârstă de 18 ani care prezenta semnele unei naşteri declanşate. A fost trimisă o ambulanţă. Drumul, în schimb, era destul de greu, cu zăpadă ambundentă depusă pe carosabil. Înaintarea s-a făcut cu dificultate, drumul era blocat de o maşină care rămăseseră în mijlocul drumului.

În cele din urmă, tânăra a ajuns cu bine aseară la Maternitatea din Vaslui.

Rafale ca de uragan au răsturnat un microbuz plin cu pasageri, pe o şosea din Galaţi

Rafale ca de uragan au provocat o situaţie de criză pe o şosea acoperită cu zăpadă din judeţul Galaţi. Au răsturnat un microbuz în care erau 17 oameni care mergeau de la Bucureşti la Chişinău. 

Mulţi şoferi au avut probleme mari din cauza vremii extreme. Pe drumurile din estul ţării, multe maşini au ieşit în decor. Ascunsă sub zăpadă, gheaţa a fost inamicul invizibil. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Pe şoselele din judeţul Galaţi, se circulă în condiţii de iarnă. Vântul bate cu foarte mare putere şi viscoleşte zăpada de pe câmp.  

Iar la Bereşti, cinci maşini au fost scoase din nămeţi de un tractor. 

Zăpada a adus necazuri şi în Vrancea, unde un microbuz s-a răsturnat şi a ieşit în afara părţii carosabile. În autoturism se aflau nouă cetăţeni din Republica Moldova - doi adulţi şi şapte copii cu vârste între 1 şi 14 ani. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. La ieşirea din Adjudu Vechi, un autoturism în care se aflau doi adulţi şi un minor s-a răsturnat. Toţi cei trei au scăpat teferi, iar o dubă abandonată pe o şosea din Vrancea a blocat utilajele de deszăpezire şi o ambulanţă. 

Viscolul puternic a închis şosele judeţene şi naţionale

Drumurile din apropiere de Adjud au fost impracticabile. Mai multe maşini au derapat şi au ajuns în şanţ, pe o distanţă de doar câţiva kilometri. Singura soluţie pentru localnici a fost să înfrunte furtuna pe jos. Viscolul le-a dat mari bătăi de cap şi şoferilor care au vrut să se mai bucure de câteva zile de vacanţă în staţiunea Rânca din judeţul Gorj.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În Oltenia, s-a instalat iarna doar în zona montană, unde ninge abundent de mai bine de 12 ore, s-a depus un strat consistent de zăpadă şi se circulă în condiţii de iarnă.

De cealaltă parte, ninsorile abundente au fost motiv de mare bucurie pentru copii. 

Meda Andrei, meteorolog ANM: Minimele negative în general între -16 si -6 grade. În mod normal ar trebui să avem temperaturi cuprinse în general între -3 şi 5 grade.

De azi, frigul se intensifică, iar temperaturile vor fi sub pragul îngheţului inclusiv pe timpul zilei, în aproape toată ţara. În timp ce, noaptea, gerul puternic va cuprinde aproape toate regiunile. În Transilvania şi Moldova se vor înregistra chiar minus 20 de grade Celsius. Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat şi va lua măsuri ca să nu apară crize în alimentarea cu energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Ciclonul polar închide drumuri şi şcoli. De azi, frigul se intensifică, iar temperaturile vor fi sub pragul îngheţului inclusiv pe timpul zilei, în aproape toată ţara