Foto Iranienii vor discuta despre programul nuclear cu Franţa, Germania şi Marea Britanie pe 13 ianuarie, la Geneva
Iranul va avea pe 13 ianuarie, la Geneva, discuţii cu Franţa, Germania şi Marea Britanie referitoare la programul său nuclear, a informat miercuri presa iraniană, transmite AFP.
Va fi vorba despre "un dialog şi o consultare, nu despre negocieri", a precizat diplomatul iranian Kazem Gharibabadi, trimisul Teheranului la precedentele discuţii de la sfârşitul lui noiembrie, citat de agenţia ISNA.
Reuniunea din noiembrie s-a desfăşurat în cel mai mare secret pe malul lacului Geneva, transmite Agerpres.
Discuţiile din ianuarie vor avea loc cu o săptămână înainte de revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, artizanul unei politici zise de "presiune maximă" împotriva Iranului în primul său mandat (2017-2021).
În noiembrie, la o reuniunea a AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), Franţa, Germania şi Marea Britanie, asociate cu SUA, au făcut să fie adoptată o rezoluţie care acuza Iranul de lipsă de cooperare.
- Vremea de mâine 4 ianuarie 2025. Se răcește în toată țara și revin ninsorile
- Vremea 6 ianuarie - 3 februarie 2025. Început de an cu temperaturi mai ridicate decât cele normale
- Vremea schimbă foaia: după temperaturi de primăvară, urmează viscol şi ploi. Când se răceşte
- Vremea de mâine 3 ianuarie 2025. Schimbări de temperatură, se răcește în aproape toată țara
- Vremea în București în weekend. Temperaturi de primăvară în plină iarnă
Ca ripostă, Teheranul a anunţat punerea în funcţiune a unor centrifuge suplimentare pentru îmbogăţirea în continuare a uraniului, în cadrul programului său nuclear.
Iranul neagă că ar vrea bomba nucleară, în ciuda programului atomic
Iranienii îşi apără un drept la un program nuclear în scopuri civile şi neagă că ar urmări să se doteze cu arma atomică, aşa cum suspectează puternic ţările occidentale.
Iranul nu şi-a schimbat doctrina în domeniul nuclear, a reiterat luni Ali Akbar Ahmadian, un consilier apropiat al ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, cel care are ultimul cuvânt în toate deciziile strategice ale Iranului.
În 2015, Iranul a încheiat la Viena un acord cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA pentru limitarea programului său nuclear în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale.
În 2018, însă, preşedintele Donald Trump a retras unilateral SUA din acest acord - căruia Teheranul i se conforma, potrivit AIEA - şi a reimpus sancţiuni dure împotriva Teheranului, spre consternarea ţărilor europene semnatare.
Noul preşedinte iranian, Masud Pezeshkian, care doreşte o atenuare a sancţiunilor pentru relansarea economiei ţării, este favorabil unor noi negocieri vizând reluarea acordului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰