Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Urmările unei furtuni "anormale" care a declanşat un val de coduri. Experţii spun că ne vom adapta cu greu: "Vom fi depăşiţi de schimbările climatice"

Furtunile şi grindina au făcut prăpăd în jumătate din ţară. În unele zone, vântul care a suflat şi cu peste 100 de km pe oră a rupt copaci şi i-a aruncat peste maşini. În Ilfov, Bucureşti şi Constanţa, a plouat atât de mult, încât străzile s-au transformat în lacuri. Climatologii spun că aceste fenomene  sunt mult mai violente decât ne-am obişnuit iar încălzirea globală le va face mai periculoase de la an la an.  

de Bogdan Dinu

la 06.06.2022 , 19:37

S-au rupt norii aseară în Capitală. După o zi caniculară, cu 35 de grade la amiază, natura s-a dezlănţuit seara. Atât de puternice au fost vijeliile, încât autorităţile au emis coduri peste coduri de vreme severă. Cei suprinşi în trafic, abia au reuşit să înainteze. Grindina a format o perdea de gheaţă. Bucăţi şi de dimensiunea unui ou de prepeliţă au căzut din cer ca nişte gloanţe. Ca la fiecare ploaie serioasă, canalizările au cedat, iar străzile s-au transformat repede în râuri. O ploaie de doar câteva zeci de minute a reuşit să inunde complet mai multe străzi din Bucureşti. Bulevardul Metalurgiei sau strada Iuliu Haţeganu sunt doar câteva dintre drumurile care nu mai pot fi parcurse de maşini.

Cei mai ghinionişti dintre şoferi s-au trezit cu maşinile făcute praf de copacii doborâţi de vijelii. În total, 10 arbori au căzut şi şase automobile au fost distruse. Localităţile din jurul Bucureştiului au fost sub cod roşu de avertizare meteo. Şi în Popeşti-Leordeni, străzile au fost inundate. Intersecţia din imagini a ajuns un lac. Câţiva oameni, surprinşi de furtună, şi-au dat jos încălţările pentru că apa le-a trecut de glezne. Grindina a acoperit şi aici curţile oamenilor. Să facă haz de necaz, unii localnici au ieşit cu undiţele în stradă. În Bragadiru, bucăţile de gheaţă au săgetat tot ce au prins în cale.

Furtuna a făcut prăpăd şi în alte zone din ţară

Vezi și

În Giurgiu, vântul a suflat cu peste 100 de km pe oră. Vijelia puternică şi grindina şi-au făcut de cap zeci de minute. Copacii au fost doborâţi şi aruncaţi în mijlocul şoselelor. În Constanţa, mai multe bulevarde au fost blocate de apă, iar maşinile n-au putut să mai circule. Pompierii i-au ajutat pe oameni să le mute. Copacii au căzut ca nişte beţe de chibrituri peste maşinile parcate în faţa blocurilor. Au fost parbrize distruse, plafoane îndoite şi oglinzi smulse. Vântul a suflat cu o putere foarte mare. A smuls copacul din rădăcină şi l-a doborât peste această maşină pe care a distrus-o aproape în totalitate. După furtună, această familie socoteşte pagubele. Un tei de 100 de ani, din faţa casei, a cedat în faţa vijeliei.

Vremea a dat peste cap şi traficul aerian. Mai multe avioane care trebuiau să aterizeze la Bucureşti au fost deviate spre alte aeroporturi. O aronavă a ajuns la Craiova, o alta a fost direcţionată spre Constanţa. Alţi pasageri care veneau din Sevilla au ajuns la Sibiu. "Această intensitate este anormală, la cum erau furtunile acum mai multe decenii. Aceste cantităţi sporite de apă pot fi puse în legătură cu încălzirea globală", a declarat Roxana Bojariu, climatolog. Şi valurile de căldură vor fi din ce în ce mai puternice. "Se va accelera atât de mult schimbarea climei, încât capacitatea nostră de a ne adapta va fi depăşită", a declarat Roxana Bojariu, climatolog. Meteorologii vin şi cu veşti bune. Vremea se mai linişteşte, iar căldura se domoloşeste. Până spre sfârşitul săptămânii, temperaturile cu greu vor mai trece de 30 de grade Celsius, iar ploi de vară, cu tunete, fulgere şi vânt vor mai fi din loc în loc în special pe la munte şi prin vestul ţării.

Bogdan Dinu Like

Bogdan Dinu s-a alăturat echipei Observator în anul 2020. În prezent activează în cadrul redacției Antena1 ca reporter de eveniment și investigații specializat în domeniul afacerilor interne.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Urmările unei furtuni "anormale" care a declanşat un val de coduri. Experţii spun că ne vom adapta cu greu: "Vom fi depăşiţi de schimbările climatice"