Antena Meniu Search
x

Video Viscol şi ninsori până în Ajun, apoi vremea se schimbă radical în România. După valul de aer polar, urmează poate cel mai călduros Crăciun din istorie

După ce a făcut prăpăd în vestul Europei, furtuna Pia a ajuns în România. Aproape toată ţara este sub avertizări meteo. Se anunţă vânt de 120 de kilometri pe oră plus viscol în Maramureş, Transilvania, poate şi Moldova. După valul de aer polar, urmează, însă, cel mai călduros Crăciun din istorie

de Redactia Observator

la 23.12.2023, 09:49

Vezi și

Codul portocaliu de vreme rea a cuprins judeţul Alba. În zona munţilor Apuseni ninge, iar vântul bate cu rafale de peste 100 de kilometri pe oră. Pe drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă. Rafale puternice au fost şi în oraşul Horezu, din judeţul Vâlcea, unde bradul de Crăciun din centru a fost pus la pământ. 

TIR-uri blocate din cauza ninsorii abundente

Probleme au fost şi în satul Dealul Ștefăniței, din judeţul Bistrița-Năsăud, unde mai multe TIR-uri au rămas blocate din cauza ninsorii abundente care a acoperit drumurile, iar o maşină a derapat şi a intrat în şanţ. Utilajele au ieşit cu zeci de tone de material antiderapant pentru a deszăpezi drumul. 

Zgomote puternice i-au speriat, ieri, pe localnicii din Baia Mare.

Pe acelaşi subiect

Ninsoarea a fost însoţită de tunete. Un fenomen rar numit thundersnow. Apare când temperatura la sol este scăzută, iar deasupra norilor, aerul este cald. 

Un strat gros de zăpadă s-a aşternut deja în Maramureş

La Cavnic măsoară un metru, iar oamenii îşi croiesc cu greu poteci prin omăt. 

La înălţime, vântul a bătut atât de puternic încât brazii înalţi de câţiva metri au fost îndoiţi de rafale. 

Toate acestea sunt semne că Furtuna Pia a ajuns şi la noi în ţară. Deşi acum loveşte cu cea mai mare forţă în Suedia, îşi arată puterea şi în România. 

De altfel, toată ţara este sub cod galben sau portocaliu de viscol şi ninsori până în Ajun. 

Vremea a început să se schimbe şi în judeţul Suceava, unde ninge încă de ieri. După frontul de aer polar, vremea se schimbă radical. 

În Bucureşti urmează cel mai călduros Crăciun

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Urmează să regăsim în partea de sud a ţării maxime şi de 17-18 grade în prima zi de Crăciun. Cu siguranţă vor fi destul de multe recorduri în ţară, cu siguranţă vom resimţi această încălzire a vremii destul de puternic. 

În Bucureşti urmează cel mai călduros Crăciun, cu 14 grade Celsius peste normal. 

Vremea 23 decembrie. Revin ninsorile, iar frigul pune încet stăpânire pe întreaga țară

Vremea va fi vântoasã în toatã ţara, astfel cã vor fi viteze în general de 45...60 km/h, iar în timpul zilei în Oltenia, Muntenia şi Transilvania local vor fi rafale de 70...80 km/h. La munte vor fi viteze de 90...100 km/h, iar la altitudini mari în vestul Carpaţilor Meridionali rafalele vor depãşi 110...120 km/h. Cerul va avea înnorãri şi vor fi precipitaţii pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice şi local în rest. Acestea vor fi mixte în vest şi în sud, în rest vor predomina ninsorile, iar în zona montanã local va ninge moderat cantitativ (15...25 l/mp). 

În Maramureş, Transilvania, dar pe arii restrânse şi în Moldova va ninge viscolit, iar la munte va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusã şi zãpadã troienitã. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime se vor situa între -6 şi 8 grade, cu cele mai mari valori în sud-vest.

În Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorãri în a doua parte a nopţii când va ploua slab, iar trecãtor vor fi posibile precipitaţii mixte. Vântul va avea intensificãri, cu viteze în general de 45...55 km/h. Temperatura minimã va fi de 2...3 grade, cu valori mai mici la periferie. Vremea va fi vântoasã, cu rafale de 55...65 km/h. Cerul va avea înnorãri temporare şi mai ales la începutul zilei va ploua slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimã va fi de 0...1 grad. Presiunea atmosferică va fi în creştere.

La munte, vremea va fi vântoasã, astfel cã vor fi viteze de 90...100 km/h, iar la altitudini mari în vestul Carpaţilor Meridionali rafalele vor depãşi 110...120 km/h. Cerul va avea înnorãri şi va ninge local moderat cantitativ (15...25 l/mp), va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusã şi zãpadã troienitã. Valorile termice vor scãdea faţã de ziua anterioarã.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Viscol şi ninsori până în Ajun, apoi vremea se schimbă radical în România. După valul de aer polar, urmează poate cel mai călduros Crăciun din istorie