Antena LIVE

Curs valutar

Video

Zestrea gastronomică a României: studenţii din Cluj duc mai departe tradiţia şi au planuri mari cu reţetele bunicilor

Pogăcelele cu jumări, "zama de şălate" sau celebrul balmoş devin marcă înregistrată. Se ocupă de asta studenţii din Cluj-Napoca, care au strâns peste 20 de reţete tradiţionale din zona Ardealului. Au scris cu sfinţenie fiecare ingredient şi metoda de preparare şi speră ca tot mai multe restaurante să le introducă în meniu. 

De la 16.05.2022, 22:19
WhatsApp
Vezi și:

Ţara Călatei, la confluenţa judeţelor Cluj şi Sălaj. "Bulgărele de zăpadă" este desertul specific locului. Iar reţeta, cu ingrediente comune, nu e chiar simplu de făcut. Odată frământat aluatul, urmează partea artistică. Deși doamna Jutka îşi aminteşte reţeta de la bunica ei, de acum poate fi sigură că nu se va mai pierde în timp. S-a ocupat de asta şi Norbert, student la USAMV în Cluj. În ultimul an, a cules cu grijă toate informaţiile despre acest desert şi indiferent cine îl va prepara, nu va da greş. "Se consumă de fiecare nuntă şi de fiecare dată când se organiza orice fel de bal, indiferent dacă era bal mascat, de Paşti, de Rusalii, de Crăciun", spune el.

Preparate cu tradiţie, "readuse la viaţă" de tineri

"Pentru ca preparatul să fie făcut la fel şi după trecerea anilor, fiecare reţetă are propriul caiet de sarcini. Aici este prezentat în detaliu fiecare ingredient, dar şi legătura pe care o are preparatul cu zona din care provine", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Balmoșul, brânzeturile din Bistriţa, pogăcelele cu jumări sau mămăliga cu zămuță, toate pot intra în patrimoniul gastronomic românesc şi au fost prezentate în cadrul unui festival gastronomic la Facultatea de Agricultură din Cluj-Napoca. "Zamă de şălate, specific din Valea Bârgăului Bistriţa-Năsăud şi gomboţ cu poame, la fel de specific. Este o mâncare care la noi este foarte comună şi toată lumea o apreciază. Se poate servi şi rece, este răcoroasă, perfectă pentru vremea de acum", spune Raluca Someşan, studentă.

Pe acelaşi subiect

"Pentru mine este o chestie extraordinară atâta timp cât văd că aceşti tineri îşi doresc neapărat să reînvie tot ceea ce înseamnă zestrea gastronomică a României. Ceea ce din punctul meu de vedere ar fi baza gastronomiei pentru noi, baza puterii de a aduce şi de a atrage turişti străini", crede Paul Siserman, chef bucătar. "Sunt produse de care nu prea am auzit şi pe care gastronomii prezenţi la eveniment, după ce văd care e forţa de comunicare a acestor produse, le vor introduce în restaurantele din Cluj-Napoca sau din alte restaurante din România", este de părere Avram Fițiu, coordonator proiect USAMV Cluj.

La finalul evenimentului, toate preparatele au fost jurizate şi bineînţeles premiate.

Alex Prunean

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent. ...

reteta mancare cluj
Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul spectaculos din România care rivalizează cu Transfăgărășan și...
Fanatik.ro
Publicat 05.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Cei 700.000 de pensionari care vor pierde 300 lei la pensie, începând cu 1...
Gandul
Publicat 05.10.2024
Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război....
Adevărul
Publicat 05.10.2024
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou...
A1
Publicat 05.10.2024
Horoscopul zilei de 6 octombrie 2024. Taurii au parte de oportunități de...
CaTine
Publicat 05.10.2024
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut...
spynews.ro
Publicat 04.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Christina Aguilera și-a îngrijorat fanii după ce a slăbit considerabil....
ZU
Publicat 05.10.2024
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Hello taste
Publicat 05.10.2024
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Deparinti
Publicat 05.10.2024
Fenomen misterios filmat pe cer: Descoperirea unui eveniment nemaivăzut, NASA,...
ziare.com
Publicat 05.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Medicool
Publicat 05.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024