Antena LIVE

Cercetătorii apelează la inteligenţa artificială pentru a face berea mai gustoasă. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool

Berea viitorului va fi mai aromată şi mai gustoasă, iar în spatele unui astfel de produs de elită va sta un berar iscusit şi inteligenţa artificială.

De la 29.03.2024, 16:47

Cercetătorii din Belgia au reuşit să creeze un sistem informatic ce poate creşte semnificativ gustul berilor de calitate medie. Inteligenţa artificială a luat datele despre compoziţia chimică a 250 de băuturi şi peste 180.000 de recenzii pentru a crea băutura adaptată pentru toate preferinţele. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool, care a devenit mult mai gustoasă.

Profesorul Kevin Verstrepen, de la Universitatea KU Leuven, care a condus cercetarea, a declarat că inteligența artificială ar putea ajuta să descifeze relațiile complexe implicate în percepția umană a aromelor. „Berea - ca majoritatea produselor alimentare - conține sute de molecule de aromă diferite care sunt captate de limbă și de nasul nostru, iar creierul le integrează apoi într-o imagine unitară. Cu toate acestea, compușii interacționează unul cu celălalt, deci modul în care noi percepem un astfel de compus depinde și de concentrațiile celorlalți”, scrie The Guardian.

Într-un articol publicat în revista Nature Communications, Verstrepen și colegii săi au analizat compoziția chimică a 250 de beri comerciale belgiene. Printre proprietățile studiate s-au numărat conținutul de alcool, pH-ul, concentrația de zahăr și prezența și concentrația a peste 200 de compuși diferiți implicați în aromă - cum ar fi esterii produşi de drojdii și izoprenoide din hamei, ambele implicate în crearea notelor fructate.

16 participanți au gustat și au evaluat fiecare dintre cele 250 de beri pentru 50 de atribute diferite, cum ar fi aromele de hamei, dulceața și aciditatea. Cercetătorii au colectat, de asemenea, 180.000 de recenzii de pe platforma RateBeer, constatând că aprecierea berilor era influențată şi de caracteristici precum prețul.

Pe acelaşi subiect

Cum va putea IA să îmbunătăţească gustul berii

„Schimbările minime în concentrațiile de substanțe chimice pot avea un impact mare, mai ales când mai multe componente încep să se modifice”, a explicat Verstrepen. Utilizând diferite date, echipa a construit modele bazate pe învățarea automată - o formă de IA - pentru a prezice ce gust ar putea avea o bere și aprecierea sa, în funcție de compoziție. Apoi, au folosit rezultatele pentru a îmbunătăți o bere comercială existentă, de fapt, adăugându-i substanțe semnalate de IA.

Aceste modificări au îmbunătățit evaluările atât pentru berile alcoolice, cât și pentru cele non-alcoolice. Profesorul Verstrepen a afirmat că, astfel IA ar putea avea un rol important în modificarea gustului berilor non-alcoolice, pentru a le face mai bune.

Dar iubitorii de bere nu trebuie să-și facă griji din cauza noii tehnologii. Talentul berarilor rămâne vital. „Modelele IA prezic schimbările chimice care ar putea îmbunătăţi gustul unei beri, dar este totuși responsabilitatea berarilor să facă acest lucru începând de la rețetă și metode de fabricație”, a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

bere belgia inteligenta artificiala
Întrebarea zilei
În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Las copilul cu rudele

Îl înscriu la grădiniţă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Medicul Vlad Ciurea spune ce greșeală fac corporatiștii în privința...
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Cine sunt Elian Miță și Marius Ghiță, cofetarii care fac furori pe TikTok cu...
spynews.ro
Publicat 08.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat...
Useit
Publicat 08.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Nicki Minaj a arătat uimitor la Met Gala 2024. Cântăreața a purtat o rochie...
ZU
Publicat 08.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Deparinti
Publicat 08.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024