Antena LIVE

Curs valutar

Cercetătorii apelează la inteligenţa artificială pentru a face berea mai gustoasă. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool

Berea viitorului va fi mai aromată şi mai gustoasă, iar în spatele unui astfel de produs de elită va sta un berar iscusit şi inteligenţa artificială.

De la 29.03.2024, 16:47
WhatsApp
Vezi și:

Cercetătorii din Belgia au reuşit să creeze un sistem informatic ce poate creşte semnificativ gustul berilor de calitate medie. Inteligenţa artificială a luat datele despre compoziţia chimică a 250 de băuturi şi peste 180.000 de recenzii pentru a crea băutura adaptată pentru toate preferinţele. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool, care a devenit mult mai gustoasă.

Profesorul Kevin Verstrepen, de la Universitatea KU Leuven, care a condus cercetarea, a declarat că inteligența artificială ar putea ajuta să descifeze relațiile complexe implicate în percepția umană a aromelor. „Berea - ca majoritatea produselor alimentare - conține sute de molecule de aromă diferite care sunt captate de limbă și de nasul nostru, iar creierul le integrează apoi într-o imagine unitară. Cu toate acestea, compușii interacționează unul cu celălalt, deci modul în care noi percepem un astfel de compus depinde și de concentrațiile celorlalți”, scrie The Guardian.

Într-un articol publicat în revista Nature Communications, Verstrepen și colegii săi au analizat compoziția chimică a 250 de beri comerciale belgiene. Printre proprietățile studiate s-au numărat conținutul de alcool, pH-ul, concentrația de zahăr și prezența și concentrația a peste 200 de compuși diferiți implicați în aromă - cum ar fi esterii produşi de drojdii și izoprenoide din hamei, ambele implicate în crearea notelor fructate.

16 participanți au gustat și au evaluat fiecare dintre cele 250 de beri pentru 50 de atribute diferite, cum ar fi aromele de hamei, dulceața și aciditatea. Cercetătorii au colectat, de asemenea, 180.000 de recenzii de pe platforma RateBeer, constatând că aprecierea berilor era influențată şi de caracteristici precum prețul.

Pe acelaşi subiect

Cum va putea IA să îmbunătăţească gustul berii

„Schimbările minime în concentrațiile de substanțe chimice pot avea un impact mare, mai ales când mai multe componente încep să se modifice”, a explicat Verstrepen. Utilizând diferite date, echipa a construit modele bazate pe învățarea automată - o formă de IA - pentru a prezice ce gust ar putea avea o bere și aprecierea sa, în funcție de compoziție. Apoi, au folosit rezultatele pentru a îmbunătăți o bere comercială existentă, de fapt, adăugându-i substanțe semnalate de IA.

Aceste modificări au îmbunătățit evaluările atât pentru berile alcoolice, cât și pentru cele non-alcoolice. Profesorul Verstrepen a afirmat că, astfel IA ar putea avea un rol important în modificarea gustului berilor non-alcoolice, pentru a le face mai bune.

Dar iubitorii de bere nu trebuie să-și facă griji din cauza noii tehnologii. Talentul berarilor rămâne vital. „Modelele IA prezic schimbările chimice care ar putea îmbunătăţi gustul unei beri, dar este totuși responsabilitatea berarilor să facă acest lucru începând de la rețetă și metode de fabricație”, a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

bere belgia inteligenta artificiala
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024