Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care Roxana a dat lovitura pe piață. "Este adevărat că poate fi mai scumpă, însă se preferă calitatea"

Pâinea nu mai e doar hrana de toate zilele, ci o gamă infinită de specialităţi pentru cunoscători: baghete franţuzeşti, pâine din grâu ecologic, cu seminţe de in, cu ovăz, măsline, ceapă, turmeric sau combinată cu fructe confiate. Sortimentele gourmet cuceresc tot mai mulţi români, iar mersul la pâine a devenit un ritual sofisticat prin brutăriile artizanale. Bunătăţile costă, însă clienţii spun că preferă mai puţin, mai bun şi mai sănătos. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 26.05.2023, 21:02

Vezi și

Mâncăm pâine pe pâine. Românii sunt cei mai mari consumatori din Europa, cu peste 90 de kilograme de produse de panificaţie pe cap de locuitor. De la an la an, nişa specialităţilor gourmet şi-a făcut loc din ce în ce mai mult, iar brutăriile artizanale dospesc.

Brutăriile artizanale dospesc la propriu

Roxana a simţit noul trend şi afacerea ei creşte văzând cu ochii.

Roxana Truţă, proprietar brutărie: Facem pâine cu maia. Pâine naturală, fără aditivi. avem şi pâine cu seminţe şi fără seminţe. Avem de exemplu maia sălbatică, ţărăneasca de grâu. Este delicioasă şi uşor acrişoară. Sunt bucuroasă să văd că nu se mai preferă pâinea cu aditivi. Este adevărat că poate fi mai scumpă, însă se preferă o pâine sănătoasă, de calitate.

Pe acelaşi subiect

Mersul la pâine devine o experienţă gastronomică şi un ritual. Iar, când vine vorba de combinaţii şi ingrediente originale, cerul este limita.

Thomas Rees, proprietar brutărie: În ultimii doi ani, vânzările la pâine au crescut în jur de 30-40%. Pâinea este majoritatea franceză. Baghetă, baghetă tradiţională cu seminţe.

Consumatori: Recomand ca toată lumea să schimbe pâinea din supermarket şi să treacă pe o pâine sănătoasă. O dată ce mănânci o pâine cu făină naturală şi simţi un gust altfel, nu te mai întorci la ce este pe piaţă acum.

- În general cumpăr produse artizanale. Încercăm să avem un stil de viaţă sănătos, autentic, cu gusturi tradiţionale.

- Dau un ban, dar ştiu că mănânc ceva sănătos. Dacă dau 3 lei, ce fac? A doua zi o arunc.

O pâine artizanală costă între 5 şi 20 de lei, în funcţie de cantitate. Dar, pentru mulţi clienţi, câştigul din spatele unei hrane de calitate nu are preţ.

Monica Stroe, antropolog culinar: Vrem să deţinem mai bine controlul a ceea ce mâncăm şi atunci este justificat să căutăm în care înţelegem lista de ingrediente. În cazul pâinii cu maia, putrem fi siguri că este vorba doar de trei ingrediente: făină, apă, sare. Mâncarea nu trebuie să fie neaparat funcţională, trebuie să fie şi cu sens. Să aibă un gust mai sofisticat.

În 2022, în ţară au fost deschise peste 2.500 de brutării, de patru ori mai multe faţă de anul precedent. România produce anual aproximativ 2 milioane de tone de pâine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care Roxana a dat lovitura pe piață. "Este adevărat că poate fi mai scumpă, însă se preferă calitatea"