Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Apartamentele cu 3 camere în Bucureşti au ajuns la 180.000 euro. Cât este rata pentru cei care fac credit

Românii care visează la un apartament mai spaţios se lovesc de realitate. Preţurile de pe piaţă sunt uriaşe. Locuinţele cu trei camere din blocuri vechi se găsesc din ce în ce mai rar şi costă o avere. În unele zone din Capitală, preţul a crescut chiar şi cu 15.000 de euro în câteva luni. Iar cine vrea în bloc nou plăteşte chiar şi cu 40% mai mult. 

de Ingrid Tîrziu

la 09.09.2024 , 15:57

Scăderea dobânzilor îi încurajează pe tot mai mulţi români să se gândească la un apartament mai mare. Marian a venit la Salonul Imobiliar din Capitală cu un obiectiv clar: vrea un apartament cu trei camere"Bloc nou sau vechi. Să fie izolat, să aibă centrală proprie. Nu ar trebui să depăşească cel puţin la bloc vechi 100.000 euro", spune Marian Dumitru, viitor proprietar. 

"Vedem că locaţia este din ce în ce mai importantă şi tinde să rivalizeze preţul. Dacă un proprietar se grăbeşte şi doreşte să obţină o sumă cash, e bine să scadă preţul şi se poate aştepta la o vânzare şi în 30 de zile", spune Daniel Crainic, director de marketing platformă imobiliare. 

Cine vrea confortul unui bloc nou plăteşte mult mai mult

Vezi și

În sectorul 3 al Capitalei, de exemplu, preţurile pentru apartamentele din blocuri vechi sunt în jur de 170.000 de euro. Cine vrea confortul unui bloc nou plăteşte mult mai mult. "Un apartament cu trei camere pentru zona Muncii porneşte de la 215.000, în schimb în zona Moşilor, fiind o zonă mai căutată, ar începe de la 225. Noi am vândut apartamentele mari primele", a declarat Radu Chirev, proprietar agenţie de imobiliare."Nu prea mai avem spaţiu şi ne-am gândit la trei camere şi două băi. Chiar şi în construcţii, să dăm un avans şi să luăm mai târziu", mărturiseşte un viitor proprietar.

Apartamentele din blocurile vechi, bine poziţionate, se epuizează extrem de repede. Un apartament cu trei camere care se află într-un bloc vechi din anul 1940, într-o zonă centrală a Capitalei, este listat la 180.000 de euro. Cine îl va cumpăra va trebui să mai investească aproximativ 30 - 35.000 de euro, iar dacă vrea să facă o rată pentru acest apartament, pentru 30 de ani, cu o dobândă de 5%, va plăti aproximativ 4.000 de lei pe lună. 

"Cei care poate nu au neapărat o familie azi, dar se gândesc deja că-şi fac o familie şi sigur au nevoie de un al doilea dormitor", explică Toma Filipovici, preşedinte APAIR. "Salariile medii pe economie dat fiind noile reglementări ale Guvernului ajută foarte mult tinerii şi ridicarea scoringului pentru un credit imobiliar", spune Laurenţiu Nedianu, consultant imobiliar.

Suma medie de împrumut ipotecar este de aproximativ 67.000 de euro

Specialiştii în creditare estimează că în următoarea jumătate de an românii vor continua să prefere creditele cu dobândă fixă pentru a-şi achiziţiona o casă. Suma medie de împrumut ipotecar este de aproximativ 67.000 de euro. "ROBORUL a început deja să scadă, IRCC-ul va începe să scadă peste şase luni de acum înainte, astfel că timp de şase luni cu certitudine vom avea nişte dobânzi variabile mari", explică Doru Iliescu, fondator platformă de creditare.

Salonul Imobiliar din Capitală este deschis până duminică, iar biletul costă 25 de lei. În cadrul târgului, cine este interesat de investiţii poate consulta proiecte imobiliare din Dubai, Zanzibar sau Mamaia Nord. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Apartamentele cu 3 camere în Bucureşti au ajuns la 180.000 euro. Cât este rata pentru cei care fac credit