Antena Meniu Search
x

Carnea şi laptele fermerilor români, tot mai scumpe. Cum va arăta meniul de pe mesele de Crăciun

De Crăciun, mâncăm ieftin doar din import. Carnea, laptele şi produsele lactate autohtone se scumpesc de sărbători. Vor costa şi cu 15 la sută mai mult faţă de acum. Creşterea facturilor la energie electrică, la gaze şi a costurilor de transport, spun producătorii, îi obligă la majorări în lanţ.

Vezi și

De Crăciun, mâncăm ieftin doar din import. Carnea, laptele şi produsele lactate autohtone se scumpesc de sărbători. Vor costa şi cu 15 la sută mai mult faţă de acum. Creşterea facturilor la energie electrică, la gaze, dar şi a costurilor cu transportul, spun producătorii, îi obligă la majorări de preţ în lanţ. Care nu se opresc anul acesta.

De sărbători vom avea două opţiuni: fie vom cumpăra mai puţin, fie vom plăti mai mult pentru coşul de cumpărături. Nu există cale de mijloc, spun producătorii, care se plâng că, din cauza costurilor tot mai mari, sunt obligaţi să mărească preţurile produselor de bază. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La ora actuală eu aş dori să pot cumpăra numai din România. Am două surprize. Materiile prime din România sunt mai scumpe decât materiile prime din comunitatea europeană, cam cu 10% la carne, a declarat SORIN MINEA - preşedintele Romalimenta.

Dintre toate sortimentele de carne de porc aflate la raft, majoritatea sunt din import, din ţări precum Spania sau Germania. De altfel, doar în prima jumătate a anului am importat cu 25% mai multă carne de porc faţă de anul trecut, după cum arată cele mai recente date ale INS. 

Adică în jur de 143 de mii de tone, faţă de 115 mii - în 2017. Mai exact, după Spania şi Germania, românii mănâncă zeci de mii de tone de carne din Ungaria, Olanda şi Polonia. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cât despre produsele lactate, potrivit surselor din piaţă, laptele de consum se va scumpi în următoarea perioadă cu două, trei procente; telemeaua proaspătă cu opt procente, iar cea de oaie cu 15 la sută. 

În această situaţie, cei din industria alimentară îi sfătuiesc pe români să fie mai cumpătaţi înainte să îşi umple coşurile de sărbători cu produse de care nu au nevoie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un procent care va tot creşte, spun producătorii, pentru că majorările salariale îi vor obliga să mărească din nou preţurile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Carnea şi laptele fermerilor români, tot mai scumpe. Cum va arăta meniul de pe mesele de Crăciun