Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât câştigă un agent imobiliar în România. Comisioanele pornesc de la 1%

Mulţi români în căutarea unui loc de muncă îşi îndreaptă atenţia către jobul de agent imobiliar, încurajaţi de perspectiva de a obţine venituri cât mai consistente, dar puţini îşi dau seama că efortul depus este unul pe măsură.

de Redactia Observator

la 18.05.2023 , 15:36

Agenţii imobiliari pot ajunge să obţină câştiguri substanţiale în România Agenţii imobiliari pot ajunge să obţină câştiguri substanţiale în România - Profimedia
  • Agenţii imobiliari pot ajunge să obţină câştiguri substanţiale.

Ultimele cifre arătau că în România există peste 18.500 de agenţii imobiliare, iar asta înseamnă că mai mult ca sigur numărul oficial al agenţilor imobiliari depăşeşte 100.000, chiar dacă există voci care vorbesc despre cifre şi mai mari.

Vorbim, în general, despre companii care se bucură de profituri frumuşele obţinute din acţiunile de a-i ajuta pe români să-şi comercializeze proprietăţile imobiliare. 

Cât câştigă un agent imobiliar în Bucureşti şi în alte oraşe mari

Articolul continuă după reclamă

Cum era de aşteptat, cei mai de succes agenţi imobiliari îi găsim în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Asta în special pentru că totul se rezumă la procente din valoarea tranzacţiei şi în Bucureşti şi în alte câteva oraşe avem cele mai multe şi cele mai mari tranzacţii imobiliare.

Pe acelaşi subiect

În principiu, comisionul unui agent imobiliar pleacă de la 1% din valoarea tranzacţiei, dar poate creşte, în funcţie de înţelegerea dintre părţi. Un comision mediu este de 3% din valoarea tranzacţiei, plus TVA. De cele mai multe ori, comisionul agentului imobiliar este plătit de cel care vinde proprietatea.

La sfârşitul anului trecut se preconiza că un agent imobiliar din Bucureşti ar câştiga în medie circa 4.800 de lei pe lună, un agent imobiliar din Cluj-Napoca ar câştiga în medie 3.900 de lei pe lună, iar un agent imobiliar din Timişoara sau Sibiu ar câştiga în medie circa 3.800 de lei pe lună. 

Cât câştigă un agent imobiliar în oraşele mai mici

Specialiştii susţin că un agent imobiliar nu are cum să câştige mai puţin de 2.000 de lei, indiferent de oraşul din România în care acesta activează.

Printre cele mai slab cotate oraşe, din punctul de vedere al câştigului unui agent imobiliar, regăsim localităţi precum Piatra Neamţ, Galaţi sau Drobeta Turnu Severin, dar departe de a străluci sunt şi Craiova sau Râmnicu Vâlcea.

Trebuie spus că, de exemplu, la sfârşitul anului 2021, şase din primele zece agenţii imobiliare din ţară, în ceea ce priveşte cifra de afaceri, se regăseau în Bucureşti sau Ilfov.

Ce face, de fapt, un agent imobiliar

În principiu, agentul imobiliar are două acţiuni clare de întreprins. Pe de o parte, ia în portofoliu proprietatea, îi face poze şi îi pregăteşte prezentarea. Pe de altă parte, însoţeşte eventualul cumpărător pentru a-i arăta proprietatea.

Printre atribuţii, agentul imobiliar trebuie să ţină pasul cu activitatea pieţei, trebuie să cerceteze anunţurile, trebuie să planifice şi coordoneze întâlniri, trebuie să elaboreze planuri de marketing pentru ofertele existente, etc.

Unde poţi face cursuri de agent imobiliar

Cei care îşi doresc să aibă un job ca agent imobiliar şi doresc să urmeze cursuri în acest sens, pot apela la o mulţime de instituţii de profil, indiferent că vorbim despre un tânăr la început de drum sau despre o persoană care doreşte să-şi schimbe domeniul în care a activat până în prezent.

Există inclusiv multe agenţii imobiliare care îşi îndrumă angajaţii să urmeze cursuri pentru a se specializa şi a deveni mai bine pregătiţi, astfel încât, pe viitor, compania să se bucure de un succes şi mai mare.

Cum este viaţa unui agent imobiliar

Specialiştii susţin că viaţa de agent imobiliar nu este nici pe departe una uşoară. În principiu, un agent imobiliar trebuie să muncească din greu pentru a ajunge să-şi facă un nume şi să se bucure cu adevărat de un succes notabil.

Pe de altă parte, există perspectiva că agentul imobiliar este remunerat strict în funcţie de efortul depus. Cine este dispus să investească mult timp, are şanse mai mari să se bucure, cândva, de un real succes. Cert este că, indiferent de cât efort este dispus să investească, telefonul unui agent imobiliar trebuie să fie întotdeauna pornit.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cât câştigă un agent imobiliar în România. Comisioanele pornesc de la 1%