Video Ce despăgubiri oferă poliţa obligatorie a locuinţei care costă 130 de lei. Doar 22% dintre români au asigurare
Peste două mii de cereri de despăgubiri au fost depuse în câteva zile pentru pagube produse săptămâna trecută de dezastre naturale. În condiţiile în care tot anul trecut au fost cel mult 4.000 de dosare. O aplicaţie online scurtează traseul birocratic şi aduce banii proprietarilor mult mai repede.
După taifunul de săptămâna trecută, cu ploi violente şi grindină de dimeniuni record, cererile pentru despăgubiri pe baza poliţilor obligatorii şi facultative au atins jumătate din numărul dosarelor din tot anul trecut. Daunele pot fi reclamate acum, mai rapid, şi din aplicaţia DAUNE, disponibilă gratuit pentru ambele sisteme de operare ale telefoanelor inteligente.
"Digitalizarea completă a unui dosar de daune, de la anunţarea daunei, aşa numita notificare, până la constatare timpul se va reduce, după calculele noastre, cu 32 de zile. Vom utiliza mai puţine resurse umane", a declarat Cosmin Tudor, director general adjunct PAID. Aplicaţia este uşor de folosit. Îţi faci cont, încarci fotografii care demonstrează pagubele şi eşti notificat pe telefonul mobil când este aprobată cererea.
Poliţa obligatorie costă 130 de lei pe an şi oferă despăgubiri de 20.000 de euro
Poliţa obligatorie costă 130 de lei pe an şi oferă despăgubiri de 20.000 de euro. Estimările arată că un cutremur de intensitatea celui din 1977 ar putea produce astăzi 250.000 de dosare de daună pentru locuinţele asigurate. "În momentul acesta, există în România 9.700.000 de locuinţe înregistrate la Institutul Naţional de Statistică. Dintre care, în acest moment, asigurate printr-o poliţă de asigurare obligatorie sunt 2.170.000 de poliţe. Asta înseamnă 22%", explică Nicoleta Radu, director general PAID.
Proprietarii care nu plătesc asigurarea obligatorie sunt sacţionaţi cu amenzi de până la 500 de lei. Autorităţile nu au dat, însă, nicio sancţiune până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰