Antena Meniu Search
x

Cum alegi o hotă de bucătărie

Hota de bucătărie este un ventilator electric care se montează deasupra plitei de gătit şi are rolul de a elimina mirosurile, grăsimile, aburii şi fumul rezultate în timpul procesului de prepararea a mâncărurilor. Atunci când achiziţionezi o hotă ar trebui să ţii cont de câteva lucruri - de la dimensiuni şi metoda de fixare, până la modul de evacuare a aerului şi a căldurii. 

de Redactia Observator

la 09.08.2020, 14:57

Mobilă albă într-o bucătărie
Ce elemente iţi sunt folositoare pentru a alege o hotă de bucătărie - unsplash.com

Iată care sunt aspectele pe care ar trebui să iei în considerare la achiziţionarea unei hote.

Sistemul de evacuare 

Sistemul de evacuare cu conducte al hotei, numit uneori şi sistem de ventilaţie, foloseşte burlane pentru a direcţiona aerul cât mai departe, în afara locuinţei. Dacă dispui de o hotă cu sistem de ventilaţie, cel mai bine ar fi să o montezi pe un perete exterior - în acest mod conductele, sau burlanele, vor fi mai scurte şi evacuarea se va realiza mult mai eficient. Cu cât vei monta hota mai departe de peretele exterior, cu atât va deveni mai complicată şi mai costisitoare instalarea acesteia şi a burlanelor necesare.  

Dacă ai ales modelul de hotă fără sistem de ventilaţie, sau fără burlan, aerul este filtrat, curăţat şi apoi returnat în bucătărie. Acest sistem este mai puţin eficient decât cel cu burlan şi, totodată, necesită curăţare, întreţinere şi înlocuire regulată a filtrului.

Tipul tău de bucătărie

Modul în care este poziţionată bucătăria poate determina spaţiul de care dispui şi modul în care poţi fixa cel mai bine hota. O regulă de bază constă în a viza montarea acesteia la 24 - 30 de centimetri deasupra plitei de gătit, ţinând cont şi de recomandările producătorului. 

În funcţie de configuraţie, hotele de bucătărie pot fi montate pe perete, încorporate în dulapuri sau suspendate de tavan. Există chiar şi modele de hote telescopice care se pot extinde în timpul utilizării şi retrase când nu mai sunt necesare. O altă alegere inteligentă care permite economisirea spaţiului poate fi hota de bucătărie downdraft. Aceasta este special concepută pentru a fi ridicată dintr-o fantă speciala în suprafaţa de lucru şi permite depozitarea convenabilă când plita nu mai este folosită.  

Puterea ventilatorului

Dimensiunea bucătăriei va dicta cât de puternic trebuie să fie ventilatorul hotei de evacuare pentru a curăţa eficient aerul şi a ajuta la prevenirea răspândirii mirosurilor generate în timpul gătirii. Calculul care trebuie realizat este simplu - înmulţeşte înălţimea plafonului bucătărie cu lungimea şi lăţimea acesteia. Astfel vei afla volumul încăperii care necesită ventilare. Ideal este să alegi o hotă care să poate înlocui sau curăţa aerul în acest spaţiu de cel puţin opt ori pe oră. 

Calculează capacitatea hotei de bucătărie

Poţi afla cât de mult aer poate extrage o hotă de bucătărie pe oră cu numai câteva operaţii matematice. Fluxul de aer în metri cubi pe minut, sau CFM-ul, îţi va da puterea sau capacitatea ventilatorului hotei. De exemplu, o hotă cu un CFM cu valoarea 1000 poate evacua într-un minut aerul dintr-o încăpere de 3m x 3m x 3m. Pentru a afla cât aer poate evacua într-o oră, va trebui să înmulţeşti valoarea cu 60 care reprezintă numărul de minute dintr-o oră. 

Ţine cont de silenţiozitatea hotei

Ai putea opta pentru o hotă extrem de puternică, dar dacă nu este silenţioasă şi produce zgomot puternic în timpul funcţionării, probabil că nu merită. Experţii sugerează, însă, să optăm pentru un model care funcţionează prin absorbţia aerului către marginile sau laturile hotei şi nu pe suprafaţa acesteia, care este mare. În acest mod, hota nu numai că este mai eficientă, dar este şi mai silenţioasă. Ideal ar fi să poţi testa hota înainte de achiziţionare, pentru a ştii exact la ce să te aştepţi.

Stilul hotei de bucătărie

Cu siguranţă îţi vei dori o hotă care să se armonizeze cu designul bucătăriei şi care să corespundă gusturilor personale. În acest sens, poţi lua în considerare modelele disponibile, ţinând cont de finisaje (mate sau lucioase), de materiale (oţel inoxidabil, alamă sau lemn), etc. De asemenea, vei dori să ţii cont de aspectul general şi stil, acestea putând fi moderne sau clasice, alegând exact ceea ce se potriveşte cu arhitectura şi designul deja existente în casă. 

În final, este posibil să iei în considerare modul în care se încadrează în bucătărie - poate vrei o declaraţie îndrăzneaţă care să iasă în evidenţă, îţi doreşti o culoare aparte, sau o poziţionare special aleasă pentru a crea impact vizual.

Ţine cont de costuri

Preţurile hotelor variază foarte mult. Dimensiunea, puterea, materialul din care sunt realizate şi caracteristicile speciale ale hotei - senzori de căldură, oprire automată, tipul de iluminare, etc - toate condiţionează preţul hotei. Din fericire, mediul online îţi oferă posibilitatea de a studia mai multe oferte, comparând preţurile versus calitate şi funcţionalităţi. Nu uita, însă, să ţii cont şi de instalare, de materialele necesare şi de costurile acesteia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Cum alegi o hotă de bucătărie