Antena Meniu Search
x

Europenilor li se cere să economisească energie electrică, însă românii nu mai au ce scoate din priză - Reuters

Vasilaţi, România. Un sat liniştit, departe de zgomotul marilor oraşe, în judeţul Călăraşi. Un sat unde majoritatea oamenilor îşi încălzesc locuinţele cu ajutorul lemnelor, dar îşi fac încă griji pentru facturile la electricitate. Totul în contextul în care România este ţara cu cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 20.10.2022, 10:02

Contor de lumină
Contor de lumină - Shutterstock - foto ilustrativ

Într-un material publicat de Reuters, jurnaliştii susţin că românii încearcă să reducă cum pot mai bine consumul de energie electrică pentru a se feri de costuri uriaşe la facturi.

Publicaţia o prezintă pe Georgeta Ichim, o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani. Femeia locuiește singură într-o casă slab luminată. La câţiva paşi de locuinţa sa stau așezate, cu grijă, lemnele de foc pregătie pentru iarna ce urmează.

Georgeta foloseşte o singură cameră din casa ei, pentru a face astfel economie la curent. „Am doar televizorul, frigiderul și o lampă. Am grijă (n.red. la consumul de energie)”, spune ea, îmbrăcată într-un halat care să îi ţină de cald.

Uniunea Europeană le cere statelor să economisească cât mai multă energie, să reducă costurile și să evite penuria aşteptată în sezonul rece, şi asta pentru a face față reducerilor de aprovizionare cu gazul rusesc

Pe acelaşi subiect

Instituțiile statului român fac și ele economie

Unele județe reduc orele la școală, iar Parlamentul, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte. Însă, mulți oameni din sate precum Vasilați și din cartierele mărginașe ale orașelor nu prea au de unde să mai economisească. Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți bazându-se pe agricultura de subzistență, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în alte orașe.

Datele Eurostat arată că românii au avut cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, la mai puțin de jumătate din media din 2020. Cu toate acestea, consumul general de energie electrică al gospodăriilor românilor a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an. 

Georgeta, femeia prezentată de jurnaliştii Reuters, nu a vrut să spună cât i-a venit factura la electricitate, dar o femeie care locuiește în apropiere, într-o casă asemănătoare, a spus că a plătit aproximativ 150 de lei (29,92 dolari) timp de două luni.

 Alți săteni care au pompe și boilere și al căror consum de energie a fost mai mare spun că factura lor s-a dublat la aproximativ 3.000 de lei, echivalentul a 598 de dolari americani. Consumul de energie al Georgetei este suficient de mic pentru a se încadra într-o schemă guvernamentală care plafonează facturile la energie și gaz pentru gospodării.

 Anumite părți ale schemei îi încurajează pe oameni să consume mai puțin. Peste drum de Georgeta Ichim locuiește Tudorel Dedu, în vârstă de 57 de ani, care strânge fier vechi cu ajutorul unei căruţe cu cal. Casa lui are câteva electrocasnice - un televizor, frigider, congelator, cateva becuri. Hrănirea animalelor din gospodărie a devenit mai scumpă, spune el. "Nu am teren pe care să cresc, trebuie să cumpăr (hrană pentru animale) și muncesc cu ziua”, a spus bărbatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Europenilor li se cere să economisească energie electrică, însă românii nu mai au ce scoate din priză - Reuters