Antena Meniu Search
x

Video Hainele cu pașaport, soluția Comisiei Europene pentru a reduce risipa industriei de modă. Ce cred designerii vestimentari

Vom purta haine cu paşaport. Este propunerea comisarilor europeni pentru a preveni risipa de textile. Prin eticheta digitală, ne vom putea repara hainele la firmele de unde le-am cumpărat şi vom şti ce materiale îmbrăcăm şi de unde vin ele. Comercianţii nu vor mai avea voie să ardă produsele nevândute, aşa că vor trebui să refolosească materialele pe bucăţi. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 09.05.2023, 21:20

Vezi și

Industria modei a devenit una dintre cele mai mari surse de poluare ale planetei, peste transportul rutier și aviatic la un loc. Doar 1% din haine sunt reciclate. În plus, nu există legi pentru a interzice arderea textilelor. Pentru comisarii europeni, paşaportul digital pentru haine pare a fi soluţia salvatoare. 

Dan Trifu, activist de mediu: "Pentru tricoul de pe mine, folosim undeva la peste 2.500 de litri de apă dulce. Tot ce cumpărăm se aruncă. Se îngroapă 99% din aceste produse. Totul până la urmă ajunge în corpul nostru." 

Ce părere au creatorii de modă?

Iulia creează haine de mai bine de 9 ani şi îşi încurajează clientele să păstreze produsele şi pentru următoarele generaţii. În atelierul ei, se fac deja reparaţii. Iar paşaportul digital i se pare o idee bună. 

Pe acelaşi subiect

Iulia Ghenea, designer vestimentar: "Este foarte important. În felul ăsta ştii istoricul produsului: din unde sunt materialele achiziţionate, care a fost drumul de la procesul de creare, de schiţă, până la pusul pe umeraş. Tot timpul găsim metode şi soluţii pentru produsele care rămân prea mici sau sunt prea mari să le ajustăm în funcţie de nevoi."

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: "Până ajunge la cumpărător, haina face o întragă călătorie. De exemplu, această rochie este cusută în România, însă crepul este italienesc, vâscoza din mătase este grecească, iar aplicaţiile sunt din Dubai." 

Care este scopul acestui paşaport pentru haine?

Adina Buzatu, designer vestimentar: "Putem să construim o garderobă în ani de zile şi astfel să nu aruncăm, să nu irosim, să nu consumăm aiurea. Mi se pare o iniţiativă extraordinară pentru că practic dacă nu suntem noi educaţi să nu consumăm în exces, vin cei de la comunitatea europeană şi cumva ne obligă." 

În prezent, marile magazine au politică de retur, dar nu şi de reparaţie pentru hainele pe care le vând.  

Mara Barza, PR specialist magazin fashion online: "Se doreşte mai multă transparenţă, astfel încât să ştim atunci când alegem un produs dacă este de calitate, cât timp s-a lucrat, cine a lucrat. Încurajează producătorii în realizarea unor articole de calitate. Nu se întâmplă nimic de pe azi pe mâine."

În 2020, România a produs peste 30.000 de tone de deşeuri textile. Dintre acestea, doar 3% au fost reciclate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Hainele cu pașaport, soluția Comisiei Europene pentru a reduce risipa industriei de modă. Ce cred designerii vestimentari