Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nou ajutor financiar pentru români, de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cum poate fi obținut venitul minim de incluziune

Ministerul Muncii a publicat, marți, un ghid pentru solicitanții venitului minim de incluziune, care va înlocui din 2024 venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.

de Redactia Observator

la 19.12.2023 , 11:04

Nou ajutor financiar pentru români, de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cum poate fi obținut venitul minim de incluziune - Shutterstock

Toți beneficiarii de venit minim garantat și de alocații pentru sprijinire familiei, dar și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui actualele forme de sprijin, anunță ministerul. Pentru accesarea VMI, solicitanții depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca în funcție de veniturile și structura familiei să se stabileasca dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune.

"Beneficiarilor de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei li se recomandă ca pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială", au transmis reprezentanții ministerului Muncii. Conform acestora, cererea și documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința, ca și în cazul beneficiilor anterior acordate.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

"Accesați secțiunea VMI din pagina web a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a descărca cererea de solicitare sau pentru mai multe informații privind accesarea acestui sprijin financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţie de dificultate", mai arată ministerul.

Ce este venitul minim de incluziune

Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa.  Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune şi are două componente: sprijin pentru incluziune şi sprijin pentru familiile cu copii. Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei / persoanei singure reprezintă diferenţa dintre cuantumul maxim prevăzut de lege - 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani şi cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii. Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obţin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună. Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcţie de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii din familie. 

Documente necesare pentru a solicita venitul minim de incluziune

  • Formular standard de cerere pentru acordare VMI
  • Declaraţie pe propria răspundere
  • Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei
  • Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit ale familiei
  • Certificat de naştere pentru fiecare copil
  • Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei
  • Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani
  • Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit)
  • Alte documente specifice situaţiei beneficiarului.

Categoriile care beneficiază de venitul minim de incluziune: Persoanele singure şi familiile aflate în situaţie de dificultate, care îndeplinesc condiţiile de acordare potrivit legii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri economice » Nou ajutor financiar pentru români, de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cum poate fi obținut venitul minim de incluziune