Antena Meniu Search
x

Video Planul ambițios al Parlamentului European. Mașinile cu motoare termice ar putea fi interzise din 2035

Parlamentul European a votat ieri interzicerea fabricării şi vânzării maşinilor care folosesc combustibili fosili, în Uniunea Europeană, începând cu 2035. Dacă va fi aprobată de Consiliul European, legea ar însemna trecerea Europei la vehiculele electrice - un plan măreț, spun specialiștii. Părerile pe subiect sunt împărțite. În timp ce unii văd beneficiile, mulţi şoferi, cât și producători de mașini, s-au opus vehement planului. 

de Redactia Observator

la 09.06.2022, 08:49

Vezi și

În cazul în care legea va fi adoptată, statele membre ale UE vor avea timp până în 2035 să oprescă construcţia şi vânzările de mașini cu ardere internă. Sunt incluse aici şi cele hibride. Planul ar fi ca până în anul 2050, emisiile de carbon produse de mașini să fie reduse cu 100%. 

Pascal Canfin, Președintele Comisiei pentru mediu: "Pentru a putea fi neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, trebuie să încetăm să mai vindem maşini care generează emisii cu 15 ani înainte. De ce? Pentru că durata medie de viaţă a unei maşini este de 15 ani."

UE vrea o tranziție rapidă de la motoarele cu combustie internă

Studiile arată că în Uniunea Europeană s-au generat aproximativ trei miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon doar în 2019, înainte de pandemie. Aprobarea legii ar însemna o tranziție rapidă spre mașinile electrice.

Pe acelaşi subiect

Planul nu a întârziat să stârnească controverse la nivel internațional. În timp ce unii laudă inițiativa, mulți găsesc planul ineficient, luând în calcul costurile unei mașini electrice și temerile pierderii locurilor de muncă. Nici producătorii nu sunt mai fericiți. Oficialii spun, însă, că există soluții.

Pascal Canfin, Președintele Comisiei pentru mediu: "Evident, trebuie să venim şi cu măsuri sociale. Sunt mulţi salariaţi care vor găsi de lucru în industria bateriilor electrice. Vom crea în toată Europa fabrici pentru a construi, în Europa, baterii electrice."

La nivel global, peste 34 de miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon sunt produse în fiecare an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Planul ambițios al Parlamentului European. Mașinile cu motoare termice ar putea fi interzise din 2035