Video Producem pantofi de lux şi ne încălţăm cu "chinezării" de câteva zeci de lei. Medicii avertizează asupra efectelor pe termen lung
Vorba că cizmarul umblă cu pantofii rupţi este cum nu se poate mai adevărată în România. Deşi producem încălţăminte de bună calitate, o dăm în mare parte la export şi cumpărăm pantofi aduşi din China, fabricaţi pe bandă rulantă. Preţul dictează alegerea, astfel că românii închid ochii la calitatea îndoielnică. Dincolo de estetică, medicii avertizează: pe termen lung, mersul poate fi afectat de pantofii nepotriviţi.
Spune-mi cu ce te încalţi ca să-ţi spun cine eşti. România importă masiv pantofi, iar una din trei perechi aduse din afară poartă eticheta "made in China".
Reporter: Ăştia la ce preţ sunt?
Comerciant: 75 de lei.
Un preţ care ar trebui să ne dea de gândit, spun specialiştii. Chiar dacă anumite detalii ne pot lua ochii, ar trebui să fim atenţi la calitatea materialelor folosite şi la modul în care pantofii au fost lucraţi.
- Pantofi fake cu eticheta "made in Italy", vânduţi cu 200 de euro, deşi valorează câteva zeci de euro. Frauda...
- Îmbrăcăminte, încălţăminte şi parfumuri contrafăcute în valoare de 200.000 de lei, descoperite într-un...
- Pasiunea care aduce profit. Georgescu a cumpărat iarna trecută o pereche de adidaşi cu 1500 de euro. Cât...
Luiza Roată, producător de pantofi: Ceea ce există pe piaţă este ca urmare a unei cereri foarte mari, pentru că sunt oameni care trebuie să se încalţe şi cu un pantof mai ieftin, şi cu o încălţăminte mai scumpă, o sorcovă, cu ghilimelele de rigoare, de încălţăminte.
România importă anual în jur de 66 de milioane de perechi de pantofi
România importă anual în jur de 66 de milioane de perechi de pantofi, potrivit unui studiu de piaţă internaţional. O treime din cantitate, adusă din China, se vinde la un preţ mediu de trei dolari.
"Nivelul de trai este atât de mic, încât foarte mulţi ne complacem în a cumpăra chinezării. De multe ori punem valoare pentru a lua pentru copii, mai puţin pentru noi, ne lăsăm ultimii", explică o femeie.
În timp ce românii aleg, preponderent, încălţăminte ieftină de import, străinii se încalţă cu pantofii creaţi cu migală în fabricile noastre.
Greta Neagu, reporter Observator: O pereche de încălţăminte lucrată manual într-un astfel de atelier se produce în 24 de ore. Prin comparaţie, perechile ieftine, care au inundat piaţa locală, pot fi fabricate în doar două ore, spun cei din industrie.
Diferenţele sunt uriaşe, spun producătorii. De la calapod, la piele.
Luiza Roată, producător de pantofi: Metrul de piele este de zece ori mai scump decât o piele sintetică sau un înlocuitor din piele. Tălpile pe care se lucrează sunt total diferite faţă de tălpile pe care noi le folosim. Diferenţa vine şi din lucrul manual şi lucrul lor în bandă.
Aurel Bobu, producător Marelbo: Au scos acum o tehnologie care, toate deşeurile din piele le macină, le face ca făina, aşa, le pune un strat subţire, le dă un strat de poliuretanic şi ai impresia că este piele.
Încălţămintea nepotrivită poate afecta şi sănătatea
Dincolo de aspect şi confort, încălţămintea nepotrivită poate afecta şi sănătatea.
Sebastian Oprescu, medic ortoped: Să apară piciorul plat, piciorul deformat, monturile. E foarte importantă încălţămintea, mai ales la persoanele care merg mult, care stau în picioare. Vin foarte mulţi (n.r.: la cabinet). După ce îşi dau seama unde a fost greşeala, încearcă să corecteze.
România se află în top 10 al celor mai mari exportatori de încălţăminte, cu zeci de milioane de perechi trimise anual în ţări precum Austria, Germania, Franţa şi Ungaria. Mai mult, mai bine de jumătate dintre pantofii româneşti ajung în Italia, ţara-reper în ce priveşte industria. Încălţările fabricate la noi se vând la un preţ mediu de 25 de dolari.
Ana Cornea, producător Anna Cori: Pe zi, producem în jur de 1.500 de perechi de încălţăminte.
Ilie Cornea, producător Anna Cori: Avem o tradiţie extraordinară şi e păcat că anumite, multe fabrici din România au dispărut.
O mică parte din marfa produsă în fabricile româneşti ajunge în magazinele şi pieţele de la noi. În sectorul producţiei de îmbrăcăminte, încălţăminte şi textile de la noi lucrează peste 143.000 de oameni. Mai puţin cu 170.000 faţă de anul 2008.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰