Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Produsul cu care România deţine supremaţia în UE şi în ţările arabe. 23% din consum e asigurat de fermierii români

După ce Pesta Micilor Rumegătoare a băgat spaima în crescătorii de oi şi capre, acum o nouă boală pare să le dea de furcă fermierilor. Este vorba despre variola ovinelor, o afecţiune descoperită recent la mioarele deţinute de vecinii bulgari, care pune în pericol şi animalele ciobanilor noştri. Potrivit autorităților bulgare, focarul a fost detectat într-o turmă de oi dintr-o localitate situată la doar câțiva kilometri de granița cu România. 

de Diana Severin

la 07.09.2024 , 09:28

Constantin Stancu are o fermă în judeţul Dolj pe care o deține de ani buni. Acum, după ce Pesta Micilor Rumegătoare a băgat frica în ciobanii din mai multe judeţe ale ţării, omul să teme că cele 220 de capre și 280 de oi ar putea fi în pericol, din cauza bolii apărute la vecinii bulgari - variola ovinelor. 

"Noi luasem măsuri cu Pesta Micilor Rumegătoare. Am fost notificaţi de această chestie şi deja eram în măsuri. Ne luasem măsuri. Nu intră nimeni în fermă. Stăm pe stabulaţie. Nu intră nimeni în fermă, decât ai noștri, ciobanii, noi ai casei. Nu ies animalele la păscut, să se întâlnească cu alte turme", a declarat Constantin Stancu, președintele asociației crescătorilor de oi și capre din Dolj. 

Potrivit autorităților bulgare, focarul a fost detectat într-o turmă de oi în Straldzha, o localitate situată la doar câțiva kilometri de granița cu România. "S-a dispus şi o monitorizare sporită a transporturilor de animale, în special pe speciile de ovine şi caprine, în special pe comerţul intracomunitar cu Bulgaria. Au fost informaţi proprietarii cu privire la faptul că toate bolile care apar la animale, în special semnele specifice variolei ovine, să se adreseze medicilor veterinari", a spus Veronel Florin Bolborea, director executiv DSVSA Olt.

Vezi și

Ţara noastră este fruntaşă la producţia de carne de oaie

România continuă să investească în dezvoltarea sectorului ovin şi beneficiază de fonduri europene și sprijin guvernamental pentru a îmbunătăți producția și exporturile. La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră este fruntaşă la producţia de carne de oaie. 

"La carnea de ovine, deţinem supremaţia şi-n Uniunea Europeană şi în ţările arabe. Practic, în Europa 23% din consumul de carne de oaie este asigurat de către fermierii români", explică Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii. 

Cu toate acestea, ciobanii se tem că cele două boli îi pot aduce în sapă de lemn dacă răspândirea acestora continuă.

Diana Severin Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Produsul cu care România deţine supremaţia în UE şi în ţările arabe. 23% din consum e asigurat de fermierii români