Video Românii se întorc la birou după doi ani de pandemie. Cum îi așteaptă angajatorii
Angajaţii români preferă, în proporţie covârşitoare, să meargă la serviciu, să interacţioneze cu colegii. Însă vor să facă şi lucruri pe care, în mod normal, le-ar face în timpul liber. Golful este una dintre activităţile care se practică în birourile mai multor companii din Capitală. Câştigul este de ambele părţi, spun salariaţii, care se simt mai productivi în astfel de spaţii prietenoase.
Dacă străinii preferă munca hibrid - şi de acasă, şi de la birou, românii se simt mai motivaţi dacă ies din casă pentru a merge la muncă.
"Mă bucur că ne regăsim pe parcurs, la birou, din ce în ce mai mulţi. Este altfel atmosfera, motivaţia de a lucra."
Când simte lipsa atmosferei de acasă, Anamaria se retrage într-un colţ preferat, de unde îşi continuă treaba. Cât de mult o ajută? "Foarte mult. În primul rând, vizual. În momentul în care ai schimbat vizual biroul, locul de muncă. Chiar şi laptopul. În momentul în care-mi iau laptopul şi mă mut de la birou pe canapea deja este cu totul alt vibe."
Colega ei, Cristina Vlad, spune că pandemia i-a pus multe beţe în roate. "Toate întâlnirile sau toate discuţiile le purtam online şi ori existau probleme de conexiune, ori vorbeam unii peste ceilalţi."
- Ideea de 1.000 de euro care ar putea lăsa fără loc de muncă 15% dintre poştaşi. Angajaţii ar lucra de 8 ori...
- Doi din zece români continuă să lucreze de acasă. De ce se tem însă angajaţii care muncesc remote
- ”Vă întoarceți să munciți la birou sau plecați!” E-mailul trimis de Elon Musk angajaților Tesla
Munca de acasă a adus noi provocări pentru angajați
Veronica Păduroiu: "Consider că relaţiile se bazează pe această parte a lucrurilor desfăşurate face to face şi nu prin intermediul online".
Sheila Ionescu, manager: "Este foarte greu, mai ales dacă ai o funcţie de management, să intri în call-uri, să ai lângă tine un copil, să acoperi şi nevoile familiale, dar, în acelaşi timp, să poţi să livrezi şi la nivel de performanţă în business."
Un studiu recent arată că, în străinătate, majoritatea patronilor vor să continue lucrul hibrid. În România, e preferat mersul la birou.
Sorin Faur, specialist în resurse umane: "Dacă acum aşa stau lucrurile este pentru că românii sunt mai sociabili, preferă să fie aproape de colegi. O parte dintre oameni vor să lucreze strict de acasă. În momentul de faţă piaţa îşi caută locul."
Cei care nu vor să se întoarcă la birou spun că pierd timp în trafic, cheltuiesc mulţi bani pe transport şi găsesc greu loc de parcare. În plus, spaţiile clasice de lucru nu îi mai atrag. Un motiv în plus pentru patroni să vină cu idei inedite.
Greta Neagu, reporter Observator: "Nu suntem pe terenul de golf, ci la birou. La biroul celor mai norocoşi angajaţi din Capitală, care, în pauzele de masă sau după program pot profita de un astfel de spaţiu de relaxare".
Cosmin Popa: "Angajatorii şi-au dat seama că angajaţii lor au nevoie de astfel de spaţii. Plus că ajută la productivitate. Chiar ajută...Că vorbim de zonă de gaming sau relaxare".
Patronii închiriază cu sute, chiar mii de euro spaţii pe gustul celor mai pretenţioşi angajaţi. Un birou privat în zonele bune ale Capitalei poate costa între 500 şi 1.000 de euro pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰