Antena Meniu Search
x

Scenariu sumbru privind creşterea salariul minim: '60% dintre IMM-uri vor disponibiliza oameni'

Aproape 83% dintre antreprenorii români nu au capacitatea de a mări salariul minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, declară un fost ministru al IMM-urilor.

Aproape 83% dintre antreprenorii chestionaţi de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Private din România (CNIPMMR) nu au capacitatea de a mări salariul minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei măsuri, a declarat, vineri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului, la evenimentul Topul Naţional al Firmelor Private din România.

   'Săptămâna aceasta am aplicat un chestionar la care au răspuns în jur de 400 de întreprinzători şi datele arată că 82,9% dintre ei spun că nu au capacitatea de a mări salariul minim, 60% vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei măsuri şi peste 90% au spus că posibilitatea lor maximă de a mări salariul minim este de 100 de lei', a anunţat Jianu.

   Potrivit acestuia, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va bulversa mediul de afaceri, întrucât vor trebui schimbate şase milioane de contracte, atât în mediul public, cât şi în mediul privat. 

   'S-a spus că se mut contribuţiile de la angajator la angajat, de fapt rămâne un procent şi la angajator. Unele dintre salarii vor scădea. Am făcut calcule aritmetice şi pentru 90% dintre IMM-uri această trecere a contribuţiilor va însemna costuri salariale suplimentare. Deci salariile nu cresc, ci dimpotrivă', a continuat preşedintele Consiliului pentru IMM-uri.

Pe acelaşi subiect

   Potrivit acestuia, Guvernul anunţă noi şi noi măsuri, iar mediul de afaceri nici măcar nu apucă să analizeze efectele fiecărei măsuri, că aceasta este modificată.

   'Nu mai putem ţine pasul, la propriu. Săptămâna trecută pregătiserăm o analiză de impact pentru taxa de solidaritate de 2%. A ieşit Guvernul şi a modificat-o, a rebotezat-o şi i-a mărit cuantumul. Chiar nu mai putem să ţinem pasul. Nici nu mai ştiu cum se numeşte noua taxă, dar cert este că crescut de la 2% la 2,25%', a susţinut Jianu.

   În opinia sa, fiecare măsură fiscală ar trebui discutată cu mediul de afaceri cu cel puţin şase luni înainte de aplicare. 

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » Scenariu sumbru privind creşterea salariul minim: '60% dintre IMM-uri vor disponibiliza oameni'