Video Se schimbă regulile pe piaţa RCA. Până când ar putea fi prelungită plafonarea tarifelor
Falimentul Euroins schimbă regulile de pe piaţa RCA. Preţurile asigurărilor obligatorii ar putea fi plafonate până la începutul anului viitor. Chiar şi aşa şoferii se plâng că tarifele s-au dublat în unele cazuri. O altă măsură nouă care se aplică deja: asigurările se pot cumpăra cu două luni înainte de expirare.
Avem tot mai multe modificări legislative pe piaţa RCA în ultima perioadă. Cea mai recentă dintre ele...
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Până acum o poliţă RCA se putea reînnoi cu cel mult 30 de zile înainte de a expira. Acum, perioada a fost prelungită de la 30 de zile la 60 de zile. Decizia vine în contextul falimentului companiei Euroins. Mai ales că avem în jur de 1,8 milioane de şoferi care vor trebui ca, în perioada următoare, să încheie noi asigurări.
Sergiu Costache, expert asigurări: Ăsta e un interval maxim. Pentru că poţi să ţi-o faci astăzi şi să intre mâine în vigoare.
Valentin Ionescu, director ASF: Dorim ca posesorii de polițe Euroins să poată să-și preschimbe din timp contractele de asigurare.
- Veşti bune pentru şoferi. Polițele RCA pot fi cumpărate cu 60 de zile înainte de intrarea în vigoare. Ce se...
- Poliţele RCA golesc buzunarele românilor. Soluţia prin care şoferii ar putea plăti mai puţin a rămas în aer....
- Cât a ajuns să coste o poliță RCA pe 6 luni, după ce ASF a plafonat prețurile. Tarifele s-au dublat
Viorel Vasile, CEO companie brokeraj: În practică, din păcate, constatăm că, în general, clienţii îşi reînnoiesc poliţele cam cu 3-5 zile înainte de termenul de expirare. Este mentalitatea noastră balcanică.
Poliţele de la compania falimentară Euroins ar urma să fie valabile până la final de an
Şi nu e singura măsură luată ca urmare a ieşirii de pe piaţă a Euroins. Se conturează şi scenariul în care poliţele de la compania falimentară să fie valabile până la final de an.
Şofer: Am luat-o de la Euroins. A fost mai ieftină. Îmi expiră acum, în septembrie, da au zis că se lungeşte până în decembrie.
Sergiu Costache, expert asigurări: Evident, în aceste 3 luni, se vor produce o mulţime de accidente care vor fi plătite de Fondul de Garantare. La final, vor fi plătite de noi, de clienţi.
Şoferii se plâng că plătesc tot mai mult pentru RCA, în ciuda plafonării
Clienţi care se plâng şi aşa că plătesc tot mai mult pentru asigurarea obligatorie, în ciuda preţurilor care sunt plafonate.
Şofer: Preţurile sunt foarte mari, raportate la salariul mediu pe economie. Am plătit ultima oară cred că 1.800 de lei.
Şofer: În jur de 1.200 de lei. E în funcţie şi de vârsta, că am o vârsta mai înaintată. Dar, pentru cei tineri, 3-4000 de lei mi se pare foarte mult.
Viorel Vasile, CEO companie brokeraj: Avem o plafonare a tarifului la nivelul asigurătorilor din data de 28 februarie. Nu există o plafonare în adevătarul sens al cuvântului. Fiecare asigurător are posibilitatea să jongleze în marja tarifului, pe care a avut-o.
Prelungirea plafonării tarifelor RCA ar dura până în ianuarie
Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară văd altfel situaţia.
Valentin Ionescu, director ASF: Monitorizăm piața. Ne uităm pe tarifele medii practicate de toate societățile și nu numai. Piața nu a avut abateri. Întotdeauna mai sunt și excepții. Ele sunt punctuale și foarte mici ca număr.
Surse Observator spun că autorităţile iau în calcul prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni, adică până în ianuarie.
Valentin Ionescu, director ASF: În acest moment, sunt analize pe care le facem și în funcție de impact, vom ieși cu o poziție în perioada următoare.
Dacă se renunţă la plafonare, preţurile ar urma să mai crească. Pentru început, cu cel puţin 10%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰