SUA și marii consumatori de petrol din lume vor să elibereze cantități de țiței din rezervele de stat. Ce se ascunde în spatele deciziei
Guvernele celor mai mari economii ale lumii vor să elibereze cantități de țiței din rezervele de stat pentru a determina o scădere a prețurilor, în fața refuzului OPEC de a mări producția, relatează Reuters.
Guvernele unora dintre cele mai mari economii ale lumii au declarat joi vor să elibereze petrol din rezervele lor strategice, în urma unui apel rar din partea Statelor Unite pentru o mişcare coordonată de a reduce preţurile globale la energie. Mișcarea are lor înaintea unei reuniuni a celor mai importanţi producători de petrol, transmite Reuters. Administraţia Biden le-a cerut marilor cumpărători de petrol precum India şi Japonia, precum şi Chinei, pentru prima dată, să ia în considerare eliberarea de ţiţei din rezervele strategice. Preţul petrolului a scăzut în urma acestui anunț, potrivit news.ro.
Posibilă mișcare coordonată a SUA cu China, India, Japonia pentru a determina scăderea prețurilor
Pe măsură ce economia mondială îşi revine în urma pandemiei, Washingtonul este frustrat că producătorii din OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, au respins cererile SUA de a accelera livrările de petrol. După creşterea preţurilor la benzină şi a altor costuri de producție, preşedintele american Joe Biden se confruntă şi cu presiuni politice înaintea alegerilor intermediare de anul viitor.
Această strategie ar fi fost discutată de Joe Biden la summitul online cu președintele chinez Xi Jinping. Autoritățile din China au declarat pentru Reuters că lucrează la eliberarea de țiței din rezervele de stat, deși a refuzat să comenteze dacă s-a produs după o eventuală cerere a SUA. Un sondaj Reuters din octombrie a arătat că 67% dintre adulţii din SUA consideră că inflaţia este o un mitiv de îngrijorare foarte mare.
- Belarus a oprit "pentru reparații" conducta de petrol rusesc ce aprovizionează Europa de Vest. Migranții,...
- "Verzi" de sărăcie. România poluează cel mai puțin din Uniunea Europeană pentru că nu mai are cu ce, după...
- Haos pe piața gazelor. Producătorii din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de la Viena,...
De ce nu vrea OPEC+ să crească producția de petrol
OPEC+ urmează să se reunească pe 2 decembrie. Grupul a adoptat o politică de creştere treptată a producţiei, considerând că redresarea economică este prea fragilă pentru a justifica o ofertă mai mare. Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 4%, până la un minim al ultimelor şase săptămâni, după informațiile despre cererea SUA şi decizia Chinei de a suplimenta oferta de ţiţei, înainte de a recupera din pierderi mai târziu, joi.
Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 0,7%, la 80,81 dolari pe baril, după ce a atins în timpul tranzacţiilor 79,28 doalri pe baril, cel mai redus nivel din 7 octombrie. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 18 cenţi, la 78,54 dolari pe baril, după ce a coborât la rândul său la cel mai redus nivel de la începutul lunii octombrie, de 77,08 dolari pe baril.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰