Tarife mai scumpe pentru roaming, în Marea Britanie, de la 1 ianuarie

De Cornel Preda.
Publicat: 26.12.2020, 22:42.
Actualizat: 26.12.2020, 22:42

Companiile de telefonie din România nu mai au obligaţia să ofere roaming la tarife naţionale în Marea Britanie începând din 1 ianuarie 2021, ca urmare a Brexit-ului.

O tânără vorbește la telefon pe stradă

O tânără vorbește la telefon pe stradă

Profimedia Images

Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Eduard Lovin, începând cu data de 1 ianuarie 2021, reglementările europene privind "Roam like at home" (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană, se precizează într-un comunicat ANCOM.

Astfel, din 1 ianuarie, tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale, iar ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

„Încetarea mecanismul 'Roam like at home' în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European - bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor”, a declarat Eduard Lovin.

Ce este Roam like at home

Începând din 15 iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc ocazional în ţările din Spaţiul Economic European (SEE - Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) beneficiază de mecanismul "Roam like at home", în baza căruia sunt tarifaţi pentru serviciul de roaming ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsura în care acesta nu depăşeşte anumite limite de volum, se menţionează în comunicatul ANCOM.

Furnizorii de servicii telecom pot stabili anumite condiţii de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politica de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE, potrivit ANCOM.

În Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date, utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat în roaming fără costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, dacă li se aplică o limită pentru utilizarea rezonabilă. Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile şi pentru utilizatorii RCS&RDS, această societate fiind autorizată de ANCOM, în conformitate cu regulamentele europene, să aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE, se precizează în comunicatul ANCOM.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.