Video Admitere liceu 2023. Planul Sofiei, după ce s-a clasat în primii 400 de elevi cu media de la Evaluare Naţională
A început oficial bătălia pentru cel mai bun loc la liceu. Un cod greşit pe foaia de înscriere îi poate costa pe absolvenţii de clasa a opta şansa de a intra intr-un liceu bun. Anul acesta, mediile de admitere vor fi mai mari la scolile de top. În Bucureşti, cinci mii de copii au între 9 şi 10. Iar la Cluj, părinţii fac deja petiţii pentru suplimentarea locurilor.
"Să puneţi cât mai multe opţiuni, să nu rămână copilul pe afară cumva. E foarte important să puneţi multe opţiuni".
E îndemnul pe care îl aud elevii atunci când încep completarea fişei de înscriere. Familia Sofiei a pierdut multe nopţi până să decidă unde să continue adolescenta studiile.
Mama Sofiei: A fost destul de stresant. Am ținut interviuri, am dat telefoane tuturor celor pe care îi știam că aveau copiiii în liceele pe care le vizăm noi şi noroc cu tăticii care sunt IT-ști și au reușit să facă o baza de date completă cu pozițiile din ultimii 5 ani.
Sofia: Cred că am pus 12 opțiuni, m-am gândit că sunt puține, dar cred că am locul 300 și ceva și înseamnă că am acoperit 1000 și ceva de poziții.
Directoare: Mai vin părinți - la poziția 21 nu am fost atentă, în loc de codul liceului, am scris media de admitere. Părinții orgolioși au spus - copilul meu are medie mare, nu completez decât atâtea opțiuni - dar va rog frumos, mai completați că nu va doare mâna, să fie acolo. Nu doamna, eu atâta vreau!
Mamă elevă: Încercăm să înțelegem bine algoritmul care e unul complicat, primele locuri sunt cele mai importante.
Ierarhia s-a schimbat în acest an
În Bucureşti, un elev cu media 9.80 e pe locul 630, dar anul trecut se situa în primii 500. Liceele de top vor avea diferenţe mari de punctaj.
În Bucureşti, de exemplu, sunt 54 de copii în cazul cărora nu se poate aplică niciun criteriu de departajare. Au 10 pe linie, la matematică, la română și în gimnaziu. Alți 60 au media de admitere 10. La care se adaugă și cei din Ilfov. În total, peste 100 sau 200 de copii care ar putea avea aceleași opțiuni pt liceu.
Sorin Ion, Secretar de Stat: Nu vă luați strict după media de admitere de anul trecut. Să presupunem că suntem pe locul o mie, completezi cel puțin atâtea opțiuni cât să acoperi o mie de locuri înaintea ta.
La Cluj, elevii şi părinţii au semnat o petiţie pentru suplimentarea locurilor la liceu.
Anca Dragomir, director Liceul de Arte: Ar trebui să fie foarte atenţi şi părinţii şi elevii atunci când îşi completează opţiunile, deoarece în prima ierarhie, cea greşit publicată, elevul s-ar fi putut găsi la o poziţie net superioară decât poziţia lui reală.
Experţii atrag atenţia şi asupra presiunii pe care o resimt elevii din liceele de 10.
Daniela Vişoianu, expert educaţie: Vârsta adolescenţei e foarte complicată, să trimiți copilul doar de dragul unui profil la o oră de drum, poate fi periculos, și mai ales poate fi periculos, când schimbi mediul copilului de creştere. Una e să fie în cartierul apropiat, să aibă colegi din școală gimnazială, și alta e să fie un mediul nou, într-o perioadă de schimbare fundamentală.
Rămâne de văzut dacă popularitatea şcolii ori distanţa de casă vor cântări mai mult sau mai puţin pentru cei 154 de mii de absolvenţi de gimnaziu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰