Antena Meniu Search
x

A apărut baremul de notare la Limba română, la examenul de Evaluare Națională 2020. Cum se rezolvau subiectele

Barem notare. Astăzi a avut loc prima probă din cadrul examenului de Evaluare Națională, la Limba și literatura română. Baremul de notare a fost publicat. Iată cum se rezolvau subiectele.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 11:47

  • La primul subiect, elevii au primit un text scris de Sorin Titel, Zborul
  • La subiectul doi, elevii au primit un text despre viața lui Traian Vuia

La primul subiect, elevii au avut de analizat și de răspuns la mai multe cerințe pe baza unui text la prima vedere – „Zborul”, scris de Sorin Titel.

Elevilor li s-au cerut sinonime pentru anumite cuvinte, să menționeze rolul cratimei sau să explice formarea cuvintelor subliniate.

Citește și:

Rezolvare subiect I, la Evaluare Națională - proba de Limba și literatura română

A doua cerință la subiectul I la română la Evaluare Națională 2020 a constat în redactarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul epic a textului dat anterior.

Subiectul II la limba română la Evaluarea națională 2020 a constat într-un text despre viața lui Traian Vuia

În prima parte, elevii au fost nevoiți să răspundă la 6 întrebări pe baza textului dat.

Rezolvare subiect II, la Evaluare Națională - proba de limba și literatura română

La Subiectul II B, absolvenții școlilor gimnaziale au avut de scris o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Evaluarea Naţională 2020. Barem de corectare limba şi literatura română

În baremul de corectare al probelor de la Evaluarea Naţională se atrage atenţia asupra faptului că nu se acordă fracţiuni de puncte sau punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit în barem.

Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, atrage de asemenea atenţia că vor fi punctate şi alte formulări sau modalităţi de rezolvare corectă a cerinţelor.

În final, 14 puncte sunt acordate pentru redactarea întregii lucrări. Elevii trebuie să fie atenţi la unitatea compoziţiei, să folosească stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, să respecte normele de ortografie şi de punctuaţie. Aşezarea corectă a textului în pagină şi lizibilitatea sunt de asemenea elemente esenţiale pentru obţinerea unui punctaj maxim.

Calendarul de examen

După prima probă la limba română din 15 iunie, cei 172.482 de elevi înscriși trebuie să susțină și proba la matematică, miercuri, 17 iunie. O zi mai târziu, pe 18 iunie, 10.294 elevi vor da proba la limba maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2020 sunt anunțate pe 22 iunie, până în ora 14.00. Contestațiile sunt depuse în aceeași zi, între orele 16.00 – 19.00, dar și în ziua următoare, 23 iunie, între 08.00 – 12.00.

Pentru prima dată, contestațiile pot fi depuse online. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit online și o declarație-tip, în care menționează faptul că au luat cunoștință de nota primită în urma soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații care sunt minori, declarația este semnată și de către părinți sau reprezentanții legali.

Rezultatele finale vor fi afișate după soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie.

Citește și:

Un singur elev cu temperatura peste 37.3°C în toată țara

Un singur elev din toată țara a avut o temperatura peste 37.3°C. Este vorba de un elev din Constanța care s-a prezentat la examen cu branula  la mână.

Băiatul, care avea 37.6°C, ar fi fost noaptea trecută la urgență, spune mama lui, acuzând un episod de enterocolită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Educatie » A apărut baremul de notare la Limba română, la examenul de Evaluare Națională 2020. Cum se rezolvau subiectele