Antena Meniu Search
x

Elevi către Raluca Turcan: Asigurarea măştii e obligatorie. O asemenea iresponsabilitate nu poate fi acceptată

Mai multe asociaţii de elevi din ţară au criticat vehement afirmaţia făcută de Raluca Turcan, care a spus că Guvernul nu poate asigura măşti de protecţie pentru toţi elevii şi toţi profesorii. Vicepremierul a spus că executivul se va concentra asupra categoriile defavorizate.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 22.08.2020, 19:25

Raluca Turcan cu mască la o ceremonie în aer liber
Patru asociaţii de elevi au criticat-o pe Raluca Turcan pentru afirmaţia că Guvernul nu poate asigura măşti tuturor copiilor şi profesorilor - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta
  • Patru asociaţii de elevi au emis un comunicat.
  • Tinerii acuză Guvernul de declaraţii iresponsabile.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) au transmis un comunicat în care condamnă declaraţia făcută la Sibiu de Raluca Turcan.

„Este obligatoriu ca statul să asigure măşti fiecărui elev, aşa cum, de altfel, a şi promis în luna aprilie. Veţi spune că o mască nu este scumpă, dar într-o familie cu venit mediu, unde mai mulţi copii merg ma şcoală, costurile pentru a asigura 2-3 măşti pe zi ajung să fie mari. Nu ar trebui ca familiile să facă eforturi pentru a-şi putea trimite în siguranţă elevii la şcoală. Mai mult de atât, cum vrea Guvernul să stabilească cine primeşte masca de protecţie? Ne jucăm cu siguranţa elevilor, profesorilor şi a personalului din unitatea de învăţământ!”, transmit asociaţiile de elevi.

Liderii celor patru asociaţii s-au arătat surprinşi că anunţul făcut de Turcan vine cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar.

„Este inadmisibil ca în prag de început de an şcolar să avem un Guvern care nu îşi poate asuma răspunderea pentru achiziţionarea de măşti tuturor elevilor şi profesorilor. O asemenea iresponsabilitate nu poate fi acceptată întrucât Guvernul a avut tot timpul din lume la dispoziţie pentru a demara şi finaliza achiziţiile pentru materialele igienico-sanitare. Solicităm pe această cale să fie luate de îndată măsuri, altfel, anul şcolar nu poate începe", a declarat Alexandru-Nicolae Rădulescu, preşedinte AEBI.

„După luni de promisiuni, suntem anunţaţi că nu se pot asigura măşti. Este inadmisibil, şi accentuez inadmisibil, ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol. Solicităm ca autorităţile să  pună la punct toate cele necesare pentru începerea anului şcolar, asigurând un cadru sigur pentru elevi şi tot personalul didactic, nedidactic şi auxiliar. Siguranţa elevilor este cel mai important lucru când vorbim de revenirea fizică la orele de curs şi este de datoria Guvernului să o asigure”, a susţinut şi Paula-Livia Buda, preşedinte AEM.

„Nu a fost de ajuns faptul că pentru mai bine de cinci luni am trăit înconjuraţi de incertitudine. Acum incompetenţa pune stăpânire pe autorităţi. Şcoala nu poate începe  fără materiale igienico-sanitare! Aşa cum ne-a obişnuit în ceea ce priveşte educaţia, Guvernul se contrazice - în luna aprilie prim-ministrul  declara că asigurarea fondurilor pentru a cumpăra măşti este obigatorie, iar Raluca Turcan spune că acest lucru este imposibil. Menţionăm şi faptul că în timpul  unei vizite a Ministrului Educaţiei şi Cercetării la Râmnicu Vâlcea, acesta a declarat că materialele igienico-sanitare vor fi puse la dispoziţie pentru toată lumea. Nimeni nu va putea merge în unitatea de învăţământ dacă nu va fi asigurată integritatea fizică a elevilor”, a declarat Rahela-Maria Macovei, preşedinte AVE. 

Sâmbătă, la Sibiu, Raluca Turcan a spus că Guvernul va aloca 50 de milioane de Euro autorităţilor locale şi inspectoratelor şcolare judeţene, pentru achiziţionarea de măşti de protecţie pentru noul an şcolar. Vicepremierul a spus că e însă imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi elevii şi profesorii, ci va face eforturi pentru a asigura categoriilor defavorizate.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Elevi către Raluca Turcan: Asigurarea măştii e obligatorie. O asemenea iresponsabilitate nu poate fi acceptată