Școala începe cu reguli pentru părinți. Termometrizarea se va face acasă
O lună a mai rămas din cea mai lungă vacanţă de vară. Elevii se vor întoarce la şcoală, dar după reguli noi. Trebuie să poarte mască şi să treacă zilnic prin testul termometrului. Nu la şcoală li se va lua temperatura însă, ci acasă. Părinţii sunt revoltaţi, cred că mai marii din învăţământ le pasează lor întreaga responsabilitate medicală.
- Triajul epidemiologic se va face acasaă, înainte de cursuri
- Măsura a stârnit nemultumiri printre părinți
Nerăbdători să se întoarcă în bănci, elevii vor găsi şcoala altfel după şase luni de vacanţă. Vor trebui să poate măşti şi ei, şi profesorii. În plus, vor fi despărţiţi de pereţi din plexiglas. Dar cel mai important test va fi cel al termometrului. Părinţii vor trebui să se asigure în fiecare zi că nu au febră. Măsura stârneşte deja nemulţumiri.
"Nu mi se pare o măsură potrivită. Ar trebui văzut de cineva de specialitate eventual la intrarea în şcoală sau în grădiniţă", este de părere o mamă.
"Nu! Trebuie să îi controleze şi la şcoală? De ce? Pentru că ne plasează nouă, poate eu nu mă pricep atât de bine", spune o bunică.
Ministerul Sănătăţii a decis să renunţe la triajul epidemiologic în şcoală pentru că ar dura prea mult.
Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Termometrizarea în cazul lor nu ar aduce, nu ar identifica… nu are o sensibilitate mare și este ineficientă, ar produce colmatarea intrărilor și ceea ce am câștiga prin eventualitatea depistării unor copii febrili, am pierde prin aglomerarea la intrare.
Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: Dacă se întâmplă o situaţie neprevăzută atunci se va îndrepta împotriva familiei. Deci noi nu avem nevoie de acest lucru. Nu se poate dialogul doar cu responsabilitate într-o singură parte.
Şi orele se vor desfăşura în condiţii speciale.
Mihai Craiu, medic pediatru: Când vorbim, un scut de plexiglas care să coboare sub bărbie şi să fie până în dreptul urechilor ca să nu transmită adultul copiilor şi copiii să aibă un ceva la gură, a cincea, a şasea suportă. Cei mai mici, fulărel, batic fără scos la tablă şi fără folosit chestii în comun.
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Director al OMS: Copiii care trebuie să utilizeze dezinfectant de fiecare dacă când intră sau când ies din clasă, igienizarea toaletelor, pregătirea, antrenarea personalului din şcoală, pentru ca să evite aglomerarea copiilor în anumite spații.
Mihai Craiu, medic pediatru: Şcoala trebuie! Un copil are risc de a se infecta în condiţii similare cu un adult de două ori mai mic. Nu la copii trebuie să ne sperim, trebuie să avem grijă la bunicii lor şi la părinţii lor bolnavi.
Premierul a anunţat astăzi că şcolile se vor redeschide pe 14 septembrie, dar difrenţiat. Deciziile se vor lua pe plan local în funcţie de situaţia epidemiologică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰