Zeci de mii de români suferă de intoleranţă la gluten. Regimul este extrem de costisitor
La începutul anilor 2000, o nouă modă lua cu asalt societatea românească: dieta fără gluten! Deşi eliminarea acestei proteine vegetale nu ajută la slăbit, scoaterea sa din alimentaţie oferă unui număr foarte mare de oameni şansa la o viaţă normală.
La începutul anilor 2000, o nouă modă lua cu asalt societatea românească: dieta fără gluten! Deşi eliminarea acestei proteine vegetale nu ajută la slăbit, scoaterea sa din alimentaţie oferă unui număr foarte mare de oameni şansa la o viaţă normală.
Zeci de mii de români suferă de inoleranţă la gluten sau au boala celiacă, iar după ce sunt diagnosticaţi constată că trebuie să dea mult mai mulţi bani pe mâncare. Coşul de cumpărături al unei persoane care are probleme cu glutenul costă chiar şi cu 50 la sută mai mult decât unul normal.
În ultimii ani glutenul, dar mai ales intoleranţa la această substanţă regăsită în cerealele cu spic, au devenit cunoscute şi în România. Însă, la nivel mondial, 1% din populaţia globului suferă de o formă de intoleranţă la gluten.
Pentru cei care au primit acest diagnostic există o singură soluţie: excluderea completă a alimentelor care conţin gluten. În caz contrar consecinţele pe termen lung sunt foarte grave.
La nivel teoretic, toată lumea ştie ce este şi cum trebuie să se ferească de gluten. La nivel practic, bolnavii se lovesc de cele mai multe ori de ignoranţă.
De câţiva ani au apărut totuşi câteva restaurante unde bolnavii de celiachie şi cei cu intoleranţă la gluten pot mânca în siguranţă. Cu toate astea, de cele mai multe ori bolnavii aleg să îşi prepare singuri mâncarea fără gluten.
Pe rafturile supermagazinelor încet, încet au apărut şi produse semnalizate ca fiind "Fără Gluten", dar preţurile sunt destul de piperate. Pentru o dietă sigură cei ce suferă de intoleranţă la gluten trebuie să evite grâul, orzul, ovăzul şi secara, dar şi derivatele acestora.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰