Antena Meniu Search
x

Update GRUPA D LIVE Euro 2020. Cehia, liderul surprinzător al grupei

Duminică, 13 iunie, au început meciurile din Grupa D de la Euro 2020, grupă în care au fost repartizate Anglia, Croaţia, Cehia şi Scoţia, primele două clasate urmând să se califice în faza optimilor de finală, în timp ce a treia clasată trebuie să aştepte rezultatele din celelalte grupe pentru a vedea dacă poate să meargă şi ea în faza optimilor de finală.

de Redactia Observator

la 19.06.2021, 00:05

Kane şi Sterling sunt principalii oameni de gol ai Angliei
Kane şi Sterling sunt principalii oameni de gol ai Angliei - Hepta
  • Anglia, Croaţia, Cehia şi Scoţia fac parte din Grupa D de la Euro 2020.
  • Meciurile de la Euro 2020 se joacă în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Naţionala de fotbal a Cehiei este liderul surprinzător al Grupei D de la Euro, după ce a adunat patru puncte din două partide, iar Anglia nu a reuşit să învingă Scoţia în etapa a doua.

Programul meciurilor şi rezultatele din Grupa D

Partidele din Grupa D de la Euro 2020 se joacă în perioada 13-22 iunie şi sunt găzduite de Stadionul Wembley, din Londra, şi de Hampden Park, din Glasgow. 

Anglia - Croaţia 1-0. Prima victorie în debutul unui EURO

Pe acelaşi subiect

Anglia a profitat de spaţiile libere din apărarea Croaţiei şi deschis scorul în minutul 57 prin Sterling, după o pasă foarte bună a lui Phillips, unul dintre cei mai în formă oameni ai echipei sale. Anglia s-a retras tot mai mult, dar nu a avut mari emoţii pentru a obţine victoria, Croaţia fiind departe de ceea ce a arătat la Cupa Mondială 2018.

Cele două echipe au fost adversare în semifinalele Cupei Mondiale 2018. Croaţia s-a impus atunci cu scorul de 2-1 după prelungiri. Anglia nu câştigase niciodată primul său meci la un Campionat European, iar Croaţia nu pierduse până acum prima sa partidă la această competiţie.

Englezii au avut avantajul terenului propriu şi câștigaseră trei dintre ultimele cinci meciuri directe, însă Croaţia a taxat naţionala Angliei în cele mai importante meciuri. A fost 3-2 pentru Croaţia la Londra, în noiembrie 2007, în meci decisiv pentru calificarea la Euro 2008. De asemenea, la Mondialul din 2018, croaţii au reuşit să elimine Anglia în semifinale, la lovituri de departajare.

Ultimul meci direct dintre cele două formaţii a fost în noiembrie 2018, când Anglia a învins echipa Croaţiei cu 2-1 într-un meci jucat la Londra şi care conta pentru UEFA Nations League. Kramaric deschidea scorul pentru Croaţia, în minutul 57, iar Lingard şi Kane întorceau rezultatul în ultimul sfert de oră al meciului. Dintre cei trei marcatori, doar Kane şi Kramaric ar putea juca şi la Euro 2020, Lingard ratând prezenţa în lotul naţionalei antrenate de Gareth Southgate.

Scoţia - Cehia 0-2. Schick a făcut diferenţa între cele două echipe

Cehia a debutat cu o victorie la Euro 2020, deşi scoţienii păreau să aibă mai multe avantaje de partea lor în duelul de la Glasgow. Cehia s-a impus cu 2-0, graţie unei duble reuşite de atacantul Patrick Schick, fotbalist care aparţine de Bayer Leverkusen, dar care a trecut şi pe la Sampdoria Genova, AS Roma sau RasenBallsport Leipzig.

Duelul dintre Scoţia şi Cehia se anunţă a fi unul extrem de încins, în condiţiile în care echipa care se impune poate spera măcar la o calificare în optimi de pe locul 3 al grupei. Scoţienii mizează pe avantajul terenului propriu, dar şi pe avantajul palmaresului direct, având trei victorii obţinute în ultimele trei meciuri directe jucate împotriva Cehiei. A fost un 1-0 în martie 2016, în meci amical, şi o dublă victorie în UEFA Nations League, 2-1 în deplasare şi 1-0 acasă.

Cehia nu a mai învins naţionala Scoţiei din octombrie 2010. Atunci a fost un 1-0 în preliminariile pentru Euro 2012, golul victoriei fiind înscris de Hubnik, în minutul 70. Cehia obţinea, la vremea respectivă, patru puncte din dubla cu Scoţia, 2-2 în deplasare, şi reuşea să se califice la barajul pentru Euro 2012, dar şi mai departe la turneul final.

Croaţia - Cehia 1-1. Vicecampioana mondială este în dificultate

Croaţia avea mare nevoie de victorie în meciul cu Cehia, după ce a pierdut în prima etapă, în faţa Angliei, scor 0-1. Însă Croaţia a părut departe de forma care a dus-o până în finala Campionatului Mondial din urmă cu trei ani. Ba chiar Cehia a început mai bine meciul şi a condus la pauză, 1-0, gol marcat de Schick dintr-un penalty scos tot de el.

Repriza a doua a fost mai echilibrată. Croaţia a apărut mai mult în faţa porţii adverse, însă a reuşit doar să egaleze, în urma unei execuţii superbe semnate Perisic. Egalul obţinut cu Croaţia permite Cehiei să abordeze cu multă încredere meciul cu Anglia din ultima etapă. Croaţii au doar varianta victoriei cu Scoţia, dacă vor să mai spere la calificarea în faza optimilor de finală.

Anglia - Scoţia 0-0. Anglia, mult sub aşteptări

Ca şi în partida cu Croaţia, din prima etapă, Anglia a început tare meciul cu Scoţia, dar, din nou, s-a stins inexplicabil după aproximativ 15-20 de minute. Iar dacă împotriva Croaţiei a reuşit să marcheze şi să ţină de rezultat, cu Scoţia englezii au avut doar o bară, mult prea puţin pentru o echipă care şi-a propus să câştige competiţia.

Anglia a punctat considerabil la posesia balonului, dar a părut că înoată în gol, iar jucătorii de atac ai Angliei s-au întrecut în baloane pierdute aiurea. Totuşi, cu patru puncte din două meciuri Anglia încă stă bine în lupta pentru calificarea în faza optimilor de finală, în timp ce Scoţia are neapărată nevoie de victorie în partida cu Croaţia pentru a mai putea spera la accederea în faza următoare a competiţiei.

Clasament Grupa D

  • 1. Cehia - 4 puncte (golaveraj 3-1)
  • 2. Anglia - 4 puncte (golaveraj 1-0)
  • 3. Croaţia - un punct (golaveraj 1-2)
  • 4. Scoţia - un punct (golaveraj 0-2)

Ce meciuri urmează în Grupa D

Marţi, 22 iunie, Glasgow, ora 22.00, Croaţia - Scoţia 

Chiar dacă se joacă la Glasgow, pe terenul Scoţiei, Croaţia porneşte drept favorită în duelul din ultima etapă a grupelor. Însă trebuie precizat că, oarecum surprinzător, palmaresul dintre cele două echipe este net favorabil scoţienilor. Ba chiar Croaţia nu a reuşit să învingă până acum echipa Scoţiei, deşi cele două formaţii s-au mai întâlnit de cinci ori.

Au fost, mai întâi, trei rezultate de egalitate, 1-1 şi 0-0 în preliminariile pentru Mondialul din 2002 şi un alt 1-1 într-un amical jucat în 2008. În preliminariile pentru Mondialul din 2014, Scoţia chiar şi-a permis să facă spectacol în dubla jucată împotriva Croaţiei. A fost 1-0 pentru scoţieni în Croaţia, gol Snodgrass, şi 2-0 pentru scoţieni pe terenul lor, goluri Snodgrass şi Naismith, plus un penalty ratat de Bannan. Deşi a luat şase puncte din dubla cu Croaţia, Scoţia a terminat abia pe locul 4 grupa respectivă, în timp ce Croaţia a prins locul 2, a mers la baraj şi chiar s-a calificat la turneul final.

Marţi, 22 iunie, Londra, ora 22.00, Cehia - Anglia

Din nou vorbim despre un meci în care Anglia are, de departe, prima şansă, dar joacă împotriva unui adversar care i-a mai pus probleme în trecut. De altfel, Anglia a încheiat campania de calificare la Euro 2020 cu şapte victorii şi o înfrângere, iar singura înfrângere a fost înregistrată pe terenul Cehiei, 1-2, în ultimul meci direct dintre cele două echipe.

Mai mult, în august 2008, în primul meci direct între Anglia şi Cehia, cele două formaţii au încheiat la egalitate, 2-2, deşi englezii aveau avantajul terenului propriu şi, de asemenea, erau cotaţi drept mare favoriţi. Totuşi, trebuie precizat că între cele două meciuri am avut şi un 5-0 în favoarea Angliei, după o partidă în care Raheem Sterling a năucit defensiva Cehiei reuşind un hattrick şi alte faze deosebite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Euro 2020 » GRUPA D LIVE Euro 2020. Cehia, liderul surprinzător al grupei