2 mai 1519: a murit Leonardo da Vinci. Mesajele secrete lăsate în tablourile sale
În 1519, la 67 de ani marele pictor, sculptor, inginer şi arhitect, Leonardo da Vinci moare lăsând în urma sa zeci de lucrări cu mesaje încă nedescifrate. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri, dar şi în celebra pictură murală „Cina cea de Taină”.
În primele luni ale anului 1519, sănătatea a lui Leonardo da Vinci s-a deteriorat în urma unui atac vascular cerebral. Cu partea dreaptă a corpului paralizată, este țintuit la pat, iar în ziua de 2 mai 1519 inima sa a încetat să mai bată.
A avut multe lucrări importante însă cele mai controversate opere ale sale rămân „Cina cea de Taină” şi portretul Mona Lisei. Acestea au fost analizate de specialişti care au descoperit lucruri fabuloase.
În cazul picturii murale „Cina cea de Taină”, cercetătorii au reuşit să obţină imaginea în oglindă a picturii. Apoi au suprapus-o peste original. În noua imagine s-a obţinut silueta unei femei stând în picioare, cu un prunc în braţe.
Această descoperire vine să alimenteze speculaţiile conform cărora Iisus ar fi avut o relaţie cu Maria Magdalena, din care a rezultat şi un copil.
În ceea ce priveşte portretul Mona Lisei, criticii de artă au descoperit un mesaj secret în ochii acesteia. După ce au analizat cu atenţie portretul sub microscop, istoricii italieni au descoperit în ochi numere şi litere, care nu pot fi văzute altfel.
Astfel, în ochiul drept apar literele V şi L, probabil de la iniţialele artistului. În ochiul stâng există, de asemenea, unele simboluri, însă nu sunt la fel de clare. Acestea par a fi literele CE sau litera B. Se pare că aceste simboluri ar fi fost pictate intenționat de către Leonardo.
În urma unui studiu efectuat în 2005, caţiva cercetători au susţinut chipul Mona Lisei exprimă 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică şi 2% mânie, mai puţin de 1% neutralitate şi nici urmă de surprindere.
Picturi:
• Buna Vestire (1473-1475), Galleria degli Uffizi, Florența
• Madonna Benois (1478), Muzeul Ermitage, St. Petersburg
• Adorația magilor (1481-1482), Galleria degli Uffizi, Florența
• Madona din grota cu stânci (La Vergine delle rocce) (1483), Musée du Louvre, Paris
• Cina cea de Taină (1495-1497), Santa Maria delle Grazie,
• Gioconda sau Mona Lisa (1503-1507), Musée du Louvre, Paris
• Bătălia de la Anghiari (1503-1505), doar copii realizate de Rubens și de un anonim (ultima se găsește într-o colecție particulară, München)
• Sfântul Ioan Botezătorul (1513-1516), Musée du Louvre, Paris
• Portretul unui muzician Biblioteca Ambroniană din Italia
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰