Antena Meniu Search
x

Video Avertisment cu privire la centrala nucleară de la Cernobîl. Un pas greşit şi ţări din UE ar putea fi acoperite de praf radioactiv

Temeri privind o posibilă catastrofă nucleară, după ce trupele ruseşti au capturat fosta centrală atomică de la Cernobîl. În ultimele 24 de ore nivelul radiaţiilor a crescut în zonă, dar autorităţile de la Bucureşti ne dau asigurări că nu avem de ce să ne temem. Oficialii ucraineni spun că dacă depozitul de deşeuri ar fi lovit de artilerie, praful radioactiv ar acoperi mai multe ţări. 

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 19:46

Vezi și

Joi, ora 20:00, ora României. Veştile din Ucraina ne dau fiori: Centrala de la Cernobîl e capturată de forţele armate ruse, iar personalul e luat ostatic. "De acum, zona Cernobîl, așa-numita zonă de excludere a Cernobîlului și toate structurile centralei nucleare de la Cernobîl se află sub controlul grupărilor armate ruse", a anunţat Denys Shmyhal, premierul Ucrainei.

Astăzi, agenția nucleară ucraineană a anunţat că, în urma luptelor, nivelul radiaţilor a crescut în zonă. Oficialii ruşi infirmă informaţia. "Nivelul radiaţiilor din regiune este normal. Angajaţii unităţii continuă să lucreze la centrală în programul normal şi monitorizează situaţia radioactivă", susţine Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. "Evident, este foarte alarmant şi extrem de îngrijorător. Condamnăm acest gest şi solicităm eliberarea lor", spune Jen Psaki, secretar de presă Casa Albă.

Rusia a preluat controlul asupra zonei Cernobîl din Ucraina

Rusia a făcut exact contrariul. Sub pretextul asigurării pazei centralei aflate la puţin peste 100 de kilometri de Kiev, a suplimentat militarii din batalion cu paraşutişti. Potrivit oficialilor de la Moscova, aceştia ar reprezenta o garanţie că grupările naționaliste sau alte organizații teroriste nu vor provoca un dezastru nuclear. Deşi centrala de la Cernobîl nu mai funcţionează de peste două decenii, specialişti spun că reactorul 4, acoperit cu un sarcofag după catastrofa din 1986 şi un altul în 2019, este în continuare activ. În plus, în zonă se află şi un depozit de deşeuri active.

Pe acelaşi subiect

Temeri că România ar putea fi afectată de radiaţii. Ce spun oficialii

Spaima că un nor radioactiv ar putea ajunge şi deasupra României a trecut repede graniţa. "Dimineaţă am fost la cafea şi colegii mei ziceau că nu ştiu ce atac vor să facă ei în Cernobîl şi era ideea că dacă atacă Cernobîlul vin razele nucleare până aici, că ne contaminează, că nu putem face copii. Deci, o abureală totală, nu vreau să vă zic, e haos, haos!", povesteşte un elev.

Oficialii de la Bucureşti dau însă asigurări că, în momentul de faţă, România nu este afectată de radiaţii. "E o problemă locală. Cred că, în momentul de faţă, este mai degrabă o speculaţie şi sper să rămână la acest nivel de speculaţie. Nu cred că este cazul să îngrijorăm populaţia în vreun fel", este de părere ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

"Potrivit datelor obţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN, nu există o înregistrare de creşteri de radiaţii pe teritoriul României şi, desigur, această instituţie va continua să ţină la curent şi să informeze în mod corect cetăţenii", a anunţat şi Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Simulare: Ce s-ar întâmpla în cazul apariţiei unui nor radioactiv din Cernobîl

"În simulările pe care CNCAN le realizează zilnic, inclusiv astăzi, am realizat simulări cu un potenţial nor radioactiv din zona Cernobîl. Toate evaluările pe care le-am făcut au indicat o direcţie potenţială, dacă ar fi existat, o direcţie potenţială către Belarus şi către Rusia. Practic, şi dacă s-ar fi ridicat un nor care să se deplaseze, nu ar fi avut impact asupra teritoriului româniei", a precizat Petre Cornel Min, şeful compartimentului pentru Urgenţe Radiologice al CNCAN. "Această creştere ar putea fi cauzată de trecerea unui număr foarte mare de vehicule grele, militare", adaugă el.

Pericolul nu a trecut. Ucraina, cel mai mare generator de energie nucleară din Europa

Pericolul însă nu a trecut. După Franţa, Ucraina este cel mai mare generator de energie nucleară din Europa. În patru centrale nucleare aflate pe teritoriul ţări funcţionează aproape la capacitate maximă 15 reactoare atomice. Şase dintre ele sunt la aproximativ 200 de kilometri de granița cu regiunea separatistă Donețk şi fac parte din cea mai mare centrală atomică din Europa. În nordul regiunii Crimeea sunt alte două reactoare. Iar în vestul Ucrainei, în două centrale, funcţionează alte şase. Patru dintre ele sunt în apropierea graniţei cu Belarus. 

Consecinţele ar fi devastatoare dacă doar unul din reactoare ar fi lovite. În 1986, după explozia reactorului 4 de la Cernobîl în timpul unui test de securitate, peste şase milioane de oameni au fost expuşi radiaţilor. Cel mai mult a avut de suferit populaţia din Ucraina, Belarus şi Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Avertisment cu privire la centrala nucleară de la Cernobîl. Un pas greşit şi ţări din UE ar putea fi acoperite de praf radioactiv