Antena Meniu Search
x

Niveluri crescute de radiaţii la Cernobîl, anunță ucrainenii. Rușii, care țin angajații ostatici, susțin că totul este în regulă

Rusia afirmă că va trimite paraşutişti pentru a asigura paza la Cernobîl şi că nivelul de radiaţii este normal. Pe de altă parte, Agenţia Nucleară ucraineană spune că există semne de creştere a nivelului de radiaţii. Deși nu au făcut publică o valoare a nivelului radiațiilor, experții au explicat faptul că schimbarea s-a produs din cauza transportului echipamentelor militare grele care au ridicat particule radioactive de praf în aer. 

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 12:12

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Rusia a anunțat, vineri, că trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, nu departe de capitala ucraineană Kiev, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Potrivit acestuia, soldații ruși au misiunea să apere zona de teroriști", scrie BBC.

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, potrivit Ukrinform.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. De asemenea, el a spus că nu se cunoaşte starea instalaţiilor de la Cernobîl şi cea a depozitelor de deşeuri nucleare.

Pe acelaşi subiect

Starea instalaţiilor nucleare şi a altor obiective ale centralei nucleare de la Cernobîl este neschimbată, indicase anterior Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina, citat de Ukrinform. 

Rușii, acuzați că i-au luat ostatici pe angajații centralei de la Cernobîl

Alyona Shevtsova, consilierul comandantului Forțelor Terestre ale Ucrainei, a declarat pe Facebook că forțele ruse au preluat controlul centralei și că personalul este „ținut ostatic”.

Potrivit lui Mykhailo Podolyak, consilier prezidențial ucrainean, controlul zonei Chornobîl a fost pierdut după o „luptă aprigă”, potrivit CNN.

„După atacuul rusesc complet lipsit de sens în această direcție, este imposibil să spunem că Cernobîl este în siguranță”, a delarat Podolyak. „Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări la adresa Europei de astăzi”.

Casa Albă a declarat joi că este revoltată de „rapoartele credibile” conform cărora soldații ruși îi țin ostatici pe angajații de la Cernobîl.

„Această acțiune, care ar putea distruge eforturile serviciului civil necesare pentru menținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este evident incredibil de alarmantă și foarte îngrijorătoare”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, într-un briefing de joi seară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Niveluri crescute de radiaţii la Cernobîl, anunță ucrainenii. Rușii, care țin angajații ostatici, susțin că totul este în regulă