Blugii: o istorie de peste 500 de ani. Pentru ce se foloseau
Rupţi, mulaţi, evazaţi sau cu capse. Îi găsim în multe variante prin magazine şi suntem înebuniţi după ei. Nu există persoană care nu aibă măcar o pereche în dulap.
Rupţi, mulaţi, evazaţi sau cu capse. Îi găsim în multe variante prin magazine şi suntem înebuniţi după ei. Nu există persoană care nu aibă măcar o pereche în dulap.
Dar ce ştim despre blugi? Ei bine povestea lor începe acum mai bine de 500 de ani în Italia, la Genova. Deşi îi numim „blue-jeans”, pantalonii erau realizaţi, încă de pe-atunci, din denim, o stofă a cărei compoziţie s-a schimbat de-a lungul secolelor.
Dacă blugii sunt consideraţi un obiecte vestimentar “cool”, ei au fost concepuţi pentru muncitori. Marina genoveză avea nevoie de haine care să reziste muncilor cotidiene întreprinse de marinari, de la întinsul velelor la lustruitul punţii. Iar denimul rezista la tăvăleală. Pentru a spăla hainele, echipajul le punea în plasele de pescuit şi le trăgea în siajul corăbiei. În timp, apa de mare şi soarele decolorau pantalonii, care deveneau din ce în ce mai spălăciţi.
Istoria blugilor se schimbă o dată cu afacerea deschisă de Levi (Loeb) Strauss, un emigrant bavarez ajuns în America, în 1847, împreună cu mama sa şi cele două surori. Căutătorii de aur americani aveau nevoie de haine rezistente, iar Levi Strauss devine, în 20 de ani, cel mai serios comerciant care aproviziona cu marfă de bună calitate micile magazine din vest.
Marca de blue-jeans Levi Strauss devine tot mai cunoscută iar compania se extinde pe zi ce trece, mai ales că, începând cu 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folosiţi pantaloni din America. În 1885, o pereche de blugi se putea cumpăra în SUA contra sumei de 1,50 de dolari (cam 37 de dolari astăzi).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰