Antena Meniu Search
x

Ce cadre didactice pot preda online și în luna februarie. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Cadrele didactice pot preda online și în luna februarie, după redeschiderea școlilor. Ministerul Educației a stabilit că personalul didactic aflat în grupa de risc, ori cu boli cronice, poate desfășura activități didactice în sistem online doar în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.02.2021, 21:33

Sorin Cîmpeanu face un anunț cu privire la redeschiderea școlilor
Sorin Cîmpeanu face un anunț cu privire la redeschiderea școlilor - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • 1.200 profesori au prezentat adeverințe medicale care să le permită să predea online și în februarie.
  • În cazul lor, conducerea școlii va adapta orarul și va găsi soluții de derulare a cursurilor.

Mai exact, pot preda de acasă acei profesori/învățători din grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice sau persoane cu imunitate deficitară. 

În cazul lor, conducerea școlii va adapta orarul în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor.

1.200 de cadre didactice vor continua predarea online

Până acum 1.200 de cadre didactice au prezentat adeverințe medicale pentru a continua învățarea online, după prima zi de școală, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, peste 8.000 de elevi au făcut deja demersuri pentru a li se permite să continue școala online.

Sorin Cîmpeanu s-a arătat convins că numărul profesorilor și elevilor care vor opta pentru școala online ”va crește” în următoarea perioadă.

Situații în care se va face predare online în februarie

Într-un interviu acordat cu o zi înainte de redeschiderea școlilor, ministrul Sorin Cîmpeanu a subliniat că sunt situații în care profesorii și elevii vor putea face orele online, de acasă, chiar dacă colegii lor se vor afla în sala de clasă.

Sorin Cîmpeanu a enumerat cele patru situații posibile, potrivit edupedu.ro

1. Elevii au contra indicații medicale, au vulnerabilități – vor face ore online;

2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;

3. Elevii prezintă simptome, în mod evident dacă prezintă simptome, recomandarea mea și a ministrului Sănătății și a oricui este să facă orele de acasă;

4. Profesorii care prezintă vulnerabilități sau simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă.

Ce se întâmplă în cazul apariției de cazuri de Covid în școală

Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.

DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

Scenariile în care se redeschid școlile

În localităţile în care există scenariul verde, cu mici excepţii, toţi copiii merg la şcoală.

În localităţile în scenariu galben, lucrurile se schimbă. Merg copiii de grădiniţi, clasele 1-4 şi din clasele termina, 8 şi 12.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă să meargă la şcoală şi la grădiniţă doar cei de ciclul primar. Ceilalţi nu mai merg la şcoală.

Toate școlile și grădinițele din România s-au închis începând din 9 noiembrie 2020, cursurile fiind desfăşurate de atunci în sistemul de predare online.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Ce cadre didactice pot preda online și în luna februarie. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu