Conflict militar lângă România. Rusia şi Ucraina sunt din nou în pragul războiului
Stare de alertă în Marea Negară. Rusia şi Ucraina sunt din nou în pragul războiului! Iar România este ţara NATO cea mai apropiată de zona de conflict. Tensiunile au reizbucnit după ce trei nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate.
Stare de alertă în Marea Negară. Rusia şi Ucraina sunt din nou în pragul războiului! Iar România este ţara NATO cea mai apropiată de zona de conflict. Tensiunile au reizbucnit după ce trei nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate. Sub pretextul încălcării legislaţiei privind apele teritoriale, navele Moscovei au deschis focul, iar mai mulţi marinari ucraineni au fost răniţi. Preşedintele Poroşenko a cerut în Parlamentul de la Kiev instaurarea legii marţiale. Nici România nu priveşte pasiv violenţele.
Nava de patrulare rusească izbeşte cu putere una dintre ambarcaţiunile ucrainene. O a doua ambarcatiune militară rusească deschide focul asupra presupuşilor intruşi. Mai mulţi marinari ucraineni sunt răniţi.
Ambarcaţiunile ucrainene plecaseră din Odesa şi urmau să ajungă în Mariupol, port la Marea Azov. În strâmtoarea Kerci, au fost obligate să se oprească în momentul în care un petrolier imens le-a blocat calea. Cele trei nave au fost sechestrate, iar marinarii aflaţi la bord, reţinuţi de forţele ruse.
Incidentul a aruncat în aer relaţiile şi aşa tensionate dintre Moscova şi Kiev. În capitala Ucrainei, zeci de oameni au protestat în faţa Ambasadei Rusiei şi au incendiat o maşină a instituţiei. Iar astăzi ONU a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate. Legea marţială este pregătită ca să fie instaurată în Ucraina. Asta ar însemna ca Guvernul de la Kiev va putea interzice manifestaţii, va controla presa şi putea aduce mai mulţi soldaţi la graniţă.
Incidentul din Marea Neagră priveşte inclusiv ţara noastră.
La Bucureşti, ministerul român de Externe şi-a exprimat îngrijorarea privind siguranţa în zona Mării Negre.
În ultimii doi ani, în acest spaţiu, au fost zeci de situaţii limită. Nu doar pe apă ci şi în aer. Avioanele de luptă străine care apărau spaţiul aerian românesc împreună cu aparatele Mig 21 Lancer au interceptat de zeci de ori aeronavele ruseşti de spionaj.
România încearcă acum să obţină şi o grupare navală de luptă.
Situaţia tensionată a apărut la Marea Neagră imediat după anexarea Crimeei de Rusia. Atunci Moscova a revendicat controlul apelor din jurul peninsulei. Acum, NATO şi Uniunea Europeană cer Rusiei să asigure libera trecere a navelor ucrainene prin strâmtoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰