Antena Meniu Search
x

România, printre stelele lumii. Cosmonautul român Dumitru Prunariu primeşte cea mai înaltă distincţie acordată astronauţilor

Dumitru Prunariu a devenit Membru Eminent al ASE, fiind cea mai înaltă distincţie acordată astronauţilor.

Cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu a fost decorat vineri cu cea mai înaltă distincţie a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), şi cu insigna de aur acordată membrilor ASE. De-a lungul anilor, doar 10 astronauţi şi cosmonauţi din lume au mai primit această distincţie, care se acordă rar şi doar pentru merite excepţionale.

   Omul de ştiinţă român a primit aceste distincţii la Toulouse, în Franţa, în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al 30-lea Congres Mondial al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, din care fac parte peste 400 de astronauţi şi cosmonauţi din 36 de state.

   I-au fost recunoscute astfel meritele deosebite în promovarea asociaţiei şi a obiectivelor sale, în promovarea activităţilor acesteia în cadrul Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), pentru activităţile desfăşurate în calitate de membru în comitetul executiv al asociaţiei în câteva mandate, în calitate de preşedinte al asociaţiei (2011-2014) şi preşedinte al filialei europene a acesteia (2010-2016), cât şi ca unul dintre membrii fondatori ai ASE (1985) şi singurul participant la toate cele 30 de congrese anuale ale acesteia desfăşurate până acum.

   Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul şi singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile. De-a lungul activităţii sale a fost distins cu numeroase premii şi decoraţii. În aprilie 2017, Uniunea Astronomică Internaţională a anunţat faptul că Asteroidul 10707 a primit numele "Prunariu", în onoarea primului şi singurului cosmonaut român.

   Ediţia din acest a Congresului Mondial al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, care este organizat anual, s-a desfăşurat în perioada 16 - 21 octombrie. La încheierea evenimentului, Comitetul executiv al ASE a acordat distincţiile anuale ale asociaţiei. Cu sediul în Statele Unite, Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic are patru filiale regionale (Statele Unite, Rusia, Europa, Asia).

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Evenimente » România, printre stelele lumii. Cosmonautul român Dumitru Prunariu primeşte cea mai înaltă distincţie acordată astronauţilor