Antena Meniu Search
x

Atenţie la cozonacii mult prea ieftini! Pot conţine un cocktail de aditivi, chiar şi nuca poate fi înlocuită

Clasicul cozonac de pe masa de Crăciun poate fi cu probleme, mai ales dacă preţul e suspect de mic. Reporterii Observator au tradus etichetele

Vezi și

Clasicul cozonac de pe masa de Crăciun poate fi cu probleme, mai ales dacă preţul e suspect de mic. Reporterii Observator au analizat marfa din magazine şi, împreună cu specialiştii, au tradus etichetele.

Lapte, ouă, unt, cacao, nucă şi faină de cea mai bună calitate. Este reţeta tradiţională a cozonacului. Însă, în supermaketuri, citim cu lupa ingrediente cu nume ciudate, un cocktail de aditivi. Parcă ar fi din tabelul lui Mendeleev, nicidecum din reţeta clasică românească. 

COSTEL STANCIU, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori

Am gasit si propilenglicol, propilenul glicol se foloseste la autovehicule, în unele produse am gasit si glicerina, un ingredient care se foloseste in industria cosmeticelor.

Dacă aceste substanţe ajung des în meniul nostru avem de suferit. Specialiştii spun că propilenglicolul poate ataca inima, ficatul sau rinichii, glicerina industrială poate duce la afecţiuni grave ale stomacului sau ale sistemului nervos. 

Până şi nuca sau făina au fost înlocuite artificial. 

COSTEL STANCIU, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori

Cum ar fi, de exemplu, cisteiana, care este un agent de tratare a făinii, unii producatori aduc spartura de soia pentru a imita nuca, dar impresia ca e multa nuca. 

Cozonacul cu multă nucă şi cacao se vinde cel mai bine. Însă puţini clienţi observă că există cacao în cantităţi infime, între 0,5 şi 1 la sută. 

Ruxandra Constantina, apifitoterapeut

Dacă vom consuma mai mulţi cozonaci care conţin E-uri şi mult zahăr, riscăm sa provocam tulburari digestive, unele persoane alergii, perosanele cu probleme metabolice se pot îngrăşa.

Dar clienţii cumpără. Şi, sunt atraşi, în primul rând, de preţul unui astfel de cozonac. Porneşte de la 8 lei. 

E drept, pentru a fi feriţi de chimicale, trebuie să plătim mai mult. Pentru doi cozonaci făcuţi în casă ingredientele costă cel puţin 40 de lei. 

Specialiştii ne recomandă să citim atent etichetele. Altfel, în goana după cumpărături, ajungem să ne umplem coşul cu produse nocive pentru sănătatea noastră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Atenţie la cozonacii mult prea ieftini! Pot conţine un cocktail de aditivi, chiar şi nuca poate fi înlocuită