Antena Meniu Search
x

Video Drona care s-a prăbușit în Tulcea era Shahed, de tip "kamikaze". Crater uriaș găsit de Armata Română, la 3 kilometri de Plauru

A fost alertă aeriană, noaptea trecută, în Tulcea şi Galaţi, după ce Rusia a lansat un atac complex asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre. O dronă a căzut şi pe pământ românesc, iar reprezentanţii Armatei au găsit un crater uriaş provocat prin explozie, de dispozitivul militar, la trei kilometri de localitatea Plauru din judeţul Tulcea. Avem de-a face pentru prima dată cu o dronă de tip kamikaze, spun specialiştii. 

de Daniel Lare

la 12.10.2023, 13:17

Vezi și

"Un nou incident de securitate în această dimineață în localitatea Plauru, aflată chiar vis a vis de portul ucrainean Izmail. Este vorba despre o dronă rusească care a căzut pe teritoriul României. Ministerul Apărării Naționale a informat, printr-un comunicat, că au fost luate măsuri de poliție aeriană, a fost informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar toate aceste măsuri au fost în vigoare până în jurul orei 1 și 40 de minute. Dis de dimineață echipaje ale Poliției de Frontieră, ale Ministerului Apărării Naționale dar și ale altor structuri cu competență în siguranța națională s-au deplasat în localitatea Plauru și au descoperit la 3 kilometri de aceasta urmele de impact ale dronei căzute. Această zonă de frontieră, aflată în proximitatea porturilor dunărene ucrainene Reni, Orlovka și Izmail, a fost vizată de mai multe astfel de incidente în ultima perioadă, pentru că drone Shahed folosite de ruși pentru a bombarda și a limita capacitatea de export a cerealelor ucrainene au căzut pe teritoriul nostru. Incidentul de noaptea trecută este al patrulea - două au avut loc în proximitatea localității Plauri, unul în localitatea Nufărul din Tulcea și unul în proximitatea orașului Galați", a transmis reporterul Observator Daniel Lare.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că o nouă dronă ruseasă s-a prăbușit pe malul drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea tulceană Plauru. Reamintim că în zonă au fost construite adăposturi antiaeriene din beton armat, ca urmare a dronelor prăbușite la începutul lunii septembrie.

Este a patra dronă care cade pe teritoriul României

Rusia a lansat azi-noapte un atac complex asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre. Ar fi vorba despre 33 de drone. Ministerul Apărării a activat noaptea trecută, pentru aproape două ore şi jumătate, procedurile de Poliție Aeriană.

Pe acelaşi subiect

Două avioane de luptă F-16 au supravegheat judeţele Tulcea şi Galaţi, aflate în proximitatea zonei de conflic

"Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie", a transmis MApN.

Crater de dronă, descoperit în apropiere de localitatea Plauru

Militarii trimiși la fața locului au găsit un crater, la aproximativ 3 kilometri de localitatea Plauru, format cel mai probabil de impactul unei drone rusești cu solul.

"În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor", au transmis reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

"Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri", a precizat MApN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Drona care s-a prăbușit în Tulcea era Shahed, de tip "kamikaze". Crater uriaș găsit de Armata Română, la 3 kilometri de Plauru