Antena Meniu Search
x

Eroii Revoluției care au căzut în 21 decembrie 1989, comemorați în București

Ziua de 21 decembrie 1989 a fost momentul în care scânteia de la Timişoara a aprins şi Bucureştiul. Mitingul organizat de Nicolae Ceauşescu în faţa Comitetului Central, actuala Piaţă a Revoluţiei, s-a transformat rapid într-un vuiet general.

de Redactia Observator

la 22.12.2019, 13:55

Vezi și

Ziua de 21 decembrie 1989 a fost momentul în care scânteia de la Timişoara a aprins şi Bucureştiul. Mitingul organizat de Nicolae Ceauşescu în faţa Comitetului Central, actuala Piaţă a Revoluţiei, s-a transformat rapid într-un vuiet general, în care mulţimea şi-a cerut, cu flori în mâini, libertatea. O zi începută cu speranţă şi încheiată într-o baie de sânge. La lăsarea întunericului, reprimată brutal de forţele armate, mulţimea s-a regrupat în zona Universităţii şi a ridicat celebra baricadă care a rezistat câteva ore în faţa tancurilor. Primul bastion al libertăţii a fost comemorat sâmbătă seară în centrul capitalei.

După o zi plină, în care a fost vizitată atât de oameni simpli cât și de oficialități, troița de la universitate a rămas și noaptea trecută un loc de reculegere pentru cei care și-au pierdut rudele sau prietenii în bataia gloanțelor.

Printre ei s-a aflat și Valentin Zamfir. Avea 25 de ani atunci când românii începeau lupta pentru democrație. Povestește că în 1989 a intrat în Comitetul Central, unde a ajuns să fluture drapelul de la balcon. Acum, stă în genunchi în fața troiței.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pentru mulți amintirile râmân la fel de dureroase.

În trei decenii, generaţiile s-au succedat, însă glasul sângelui care a câştigat libertatea unui popor întreg şi dorinţa de a-i trage la răspundere pe vinovaţi trec bariera diferenţelor de vârstă.

În seara de 21 decembrie 1989 manifestanţii rămaşi în centrul capitalei după mitingul eşuat al lui Nicolae Ceauşescu au fost reprimaţi brutal de armată, miliţie şi securitate. Sute de oameni au murit în zona pieţei universităţii. A fost noaptea în care revoluţionarii au ridicat celebra baricadă de la Intercontintal în care au rezistat câteva ore în faţa tancurilor. Până dimineaţă, însă, mulţimea a fost dispersată, baricada - pusă la pământ, iar sângele de pe străzi - spălat cu maşinile de pompieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Eroii Revoluției care au căzut în 21 decembrie 1989, comemorați în București