Explicațiile CNCAV despre situația centrelor și fluxurilor de vaccinare, după dezvăluirile referitoare la un sistem paralel de imunizare
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat, într-un comunicat, că a solicitat în regim de urgență autorităților abilitate punerea la dispoziție a situației privind centrele de vaccinare existente la nivel național, cu precădere la nivelul municipiului București, în contextul discuțiilor privind modul în care se desfășoară procesul de vaccinare în România.
Potrivit sursei citate, la nivelul Capitalei există la acest moment 59 de centre operaționalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare. Din totalul acestora, 86 de fluxuri sunt destinate pentru administrarea vaccinurilor produse de companiile BioNTech/Pfizer și Moderna, iar 30 de fluxuri sunt destinate pentru vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.
Din cele 86 de fluxuri amintite anterior, 26 sunt organizate în centre care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Totodată se face precizarea că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populației sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză.
Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective. Facem mențiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal.
În București, 10 fluxuri alocate imunizării cu AstraZeneca aparțin angajaților din Apărare
De asemenea, din cele 30 de fluxuri alocate imunizării persoanelor cu vaccinul de la compania AstraZeneca, 20 sunt active pentru populație, iar 10 pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Pentru centrele de vaccinare din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională existente la nivel național, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin, la aproximativ 1000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităților de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
5 fluxuri noi de vaccinare au fost deschise în București
Reamintim faptul că, pentru creșterea ritmului de vaccinare, începând de astăzi în București au fost deschise pentru programare 5 fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul de la Moderna. Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidențe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea.
Analiza efectuată la nivelul municipiului București este extinsă la nivel național și poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică și de echitate socială.
Susținerea principiului transparenței și comunicarea optimă a datelor și informațiilor de interes au
reprezentat și reprezintă obiective prioritare pentru CNCAV, iar propagarea în spațiul public a unor aspecte care pot afecta credibilitatea modului în care se derulează campania de vaccinare sunt de natură a induce confuzie în rândul populației generale asupra desfășurării procesului de vaccinare în România.
Scandalul vaccinării paralele ia amploare
Peste 7.000 de români ar fi fost vaccinați peste rând. Mulţi dintre ei ar fi rude ale angajaţilor din spitale sau ale militarilor. Mai mult, au prins imunizarea încă de la începutul acestui an. De exemplu, la Institutul Matei Balş s-au imunizat, pe 4 ianuarie, 131 de oameni... din etapa a treia! Şi 75 din etapa a doua. Asta deşi la acea dată se vaccinau doar angajaţi din sistemul medical.
În ultima zi a anului 2020, 13 angajaţi din domenii esenţiale se vaccinau la Spitalul Agripa Ionescu din Bucureşti. Deşi conform calendarului oficial imunizarea esenţialilor a început la mijlocul lui ianuarie. La Centrul Militar Casa Armatei din Focşani 514 oameni au fost vaccinaţi peste rând. Cei mai mulți din etapa a doua şi a treia au fost vaccinati în timpul primei etape.
Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu, a publicat date despre pandemie și despre campania de vaccinare. Datele conțin inclusiv informații despre personalul din armată și din alte instituții ale statului.
Buletin de Bucureşti a relatat marţi că datele oficiale publicate de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma naţională şi pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituţii militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰